Het veranderde dag- en nachtritme dat ontstaat door niet eten en drinken tijdens de ramadan kan het medicijngebruik verstoren

Er is nog veel onbekend over het vasten tijdens de ramadan en de risico’s die daarbij optreden voor hart- en vaatpatiënten. Ook is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar en is hier vanuit artsen en patiënten onvoldoende aandacht voor.  

Wat voor risico’s dat dan zijn, verschilt volgens cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein van het Erasmus MC per patiënt. “Hart- en vaatziekten zijn een breed begrip. Samen met je huisarts of cardioloog kun je vaststellen of je stabiel genoeg bent om aan de ramadan mee te doen”, aldus Ghossein. 

Medicijngebruik 
Bovendien kan het veranderde dag- en nachtritme dat ontstaat door niet eten en drinken tijdens de ramadan het medicijngebruik verstoren. Zo slikken veel patiënten met hart- en vaatziekten plasmedicijnen om overtollig vocht af te voeren. Mensen die meedoen aan de ramadan, hebben een heel ander dagritme en ze drinken vaak ook minder. Ghossein: “In combinatie met deze medicijnen kan dat ervoor zorgen dat die persoon uitgedroogd raakt en een groter risico heeft op een verstoorde nierfunctie en het ontwikkelen van ritmestoornissen.” 

Risico's niet negeren 
Dat wil niet zeggen dat hart- en vaatpatiënten niet kunnen vasten. Zowel patiënten als cardiologen kunnen problemen voor zijn door in aanloop naar de ramadan na te gaan of iemand voornemens is te vasten en het bespreekbaar maken. Vaak zijn er dan oplossingen te vinden, is het advies van Ghossein. “Maar daarvoor moet dat gesprek dus wel gevoerd worden, want hartgezondheid staat voorop”, aldus de cardioloog. 
 
Dat geldt ook in het geloof zelf, vult imam Feroz Hansildaar van de Haagsche Moslimvereniging Noeroel Islam aan. Ook hij benadrukt het belang van het raadplegen van de eigen cardioloog: “Voor moslims is het zorgen voor je lichaam een plicht. De risico’s negeren is dus geen goed idee. Bespreek met je arts of je wel of niet mee kan doen, en als je niet mag vasten, bespreek dan welke andere mogelijkheden er zijn. Je kunt ook op een andere manier een bijdragen leveren.”  

Oog voor verschillen  
“We willen handvatten bieden voor veilig vasten en willen meer aandacht voor dit onderwerp in de zorg", zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “Bij de Hartstichting staan mensen centraal en willen we oog hebben voor de verschillen tussen mensen. Dus ook oog voor mensen met uiteenlopende culturele achtergronden. Voorlichting over vasten tijdens ramadan hoort daar uiteraard bij."  

Meer onderzoek nodig 
Door het gebrek aan onderzoek naar de effecten van vasten op hart- en vaatziekten, zijn we onvoldoende op de hoogte van de voor- en nadelen, volgens Ghossein. "Het is van belang om meer onderzoek te doen, omdat veel mensen zich niet bewust zijn van de potentiële risico's van vasten", benadrukt ze. "Het is aan de cardiologen om dit gesprek met de patiënten aan te gaan en hen te wijzen op deze risico's en ook aan de patiënt zelf om dit tijdig aan te kaarten. Want je kunt moeilijk verwachten dat elke arts op de hoogte is van alle culturele en religieuze feestdagen. De ramadan is er wel een die zeker impact kan hebben op de gezondheid." 

Lees hier meer over hoe je kunt letten op je gezondheid als je meedoet aan de ramadan. 

Bron: Hartstichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Hartstichting
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Hartstichting
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hartstichting en Erasmus MC: te weinig onderzoek beschikbaar voor hart- en vaatpatiënten die meedoen aan de ramadan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 07 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!