Het Expertisecentrum voor chronische pijn van het Radboudumc ziet jaarlijks ongeveer 1500 nieuwe patiënten die leven met chronische pijn

In Nederland kampt 1 op de 5 mensen met chronische pijn, met vaak aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Voor deze groep patiënten wordt gezocht naar een behandeling op maat. Recentelijk heeft het Radboudumc een nieuwe doorontwikkeling van een bestaande therapie geïntroduceerd.

Het Expertisecentrum voor chronische pijn van het Radboudumc ziet jaarlijks ongeveer 1500 nieuwe patiënten die leven met chronische pijn. Artsen zijn continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om hun patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Nieuwe ontwikkeling
Een innovatieve benadering van op maat gemaakte pijnbestrijding is het gebruik van zogenoemde closed-loop neurostimulatie. Bij deze methode worden kleine elektrische pulsen via een geïmplanteerde neurostimulator naar het ruggenmerg gestuurd. Deze pulsen verstoren de pijnsignalen van het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor de pijn van de patiënt afneemt. Het closed-loop systeem kan de intensiteit van de pulsen van moment tot moment aanpassen, zodat deze stabiel aanvoelen, ongeacht de activiteit van de patiënt.

Onlangs heeft neurochirurg Erkan Kurt de eerste implantatie van deze nieuwe stimulator in het Radboudumc uitgevoerd. Het gebruik van een dergelijke neurostimulator in combinatie met een chirurgische geleidingsdraad, ook wel een chirurgische elektrode genoemd, is in Nederland niet eerder gedaan. 

"De closed-loop technologie is een grote stap voorwaarts op het gebied van ruggenmergstimulatie: vanuit wetenschappelijk oogpunt voor de behandelende pijnarts, maar vooral voor onze chronische pijnpatiënten. We hopen hier veel patiënten mee te kunnen helpen," zegt Erkan Kurt.

Patiënt: De pijn in mijn benen en rug is nu al zoveel minder, dit voelt heel goed aan! Heel anders dan het effect dat ik eerder heb gevoeld toen ik een paar jaar geleden ook neurostimulatie heb gehad. Bovendien voel ik het kastje (stimulator) nauwelijks!”

Samenwerking
Closed-loop neurostimulatie voor pijn wordt sindskort geïmplementeerd. In samenwerking met Medtronic is deze nieuwe techniek nu dus met een chirurgische elektrode toegepast. Daarnaast is bij de ontwikkeling van de neurostimulator ook gelet op het gebruiksgemak en draagcomfort voor de patiënt. Met een dikte van slechts 6 mm is dit het dunste apparaat op de markt. Bovendien kunnen patiënten die met dit systeem zijn geïmplanteerd, nog steeds een volledige lichaamsscan ondergaan in de MRI (zowel op 1.5 als 3 Tesla).

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc start nieuwe therapie voor patiënten met chronische pijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!