Complexe biologische processen in en buiten onze cellen vormen de basis van zowel gezondheid als ziekte

Het Radboudumc en de Radboud Universiteit gaan samen met de universiteiten van Leiden en Amsterdam met behulp van elektronenmicroscopie op zoek naar nieuwe inzichten en aanknopingspunten voor de ontwikkeling van betere geneesmiddelen. Voor het opzetten van de hiertoe benodigde faciliteiten ontvangen Nico Sommerdijk en collega’s zowel een NWO Groot subsidie van twee 1,5 miljoen euro, naast een bijdrage van 500 duizend euro van Radboudumc.

De complexe biologische processen in en buiten onze cellen vormen de basis van zowel gezondheid als ziekte. Voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor belangrijke ziekten zoals kanker, alzheimer en osteoporose is een fundamenteel begrip van deze processen nodig. Op zoek naar nieuwe fundamentele inzichten en aanknopingspunten voor de ontwikkeling van betere geneesmiddelen introduceren onderzoekers Nico Sommerdijk en Niels de Jonge, vooroplopend in dit vakgebied, een nieuw type elektronenmicroscoop dat biologische systemen in hun natuurlijke habitat in detail en in real time kan observeren zonder ze te beschadigen. Deze beeldvorming op nanoschaal van biologische systemen die gevoelig zijn voor elektronenbundels is een uitdaging, maar van essentieel belang voor de vooruitgang in de biowetenschappen.

Nobelprijzen voor microscopie
Recente innovaties in biologische microscopietechnieken hebben het vakgebied reeds vooruitgeholpen, zoals wordt onderstreept door de twee Nobelprijzen die zijn toegekend voor de ontwikkeling van cryo-elektronenmicroscopie en super-resolutiemicroscopie. Toch zijn deze technieken niet in staat om de volledige dynamiek en context van de gemonitorde processen te onthullen, of ontbreekt het deze technieken aan de vereiste ruimtelijke resolutie. Recente ontwikkelingen in elektronenmicroscopie in vloeistof hebben de mogelijkheid geopend om deze beperkingen eindelijk te overwinnen en een krachtig instrument te leveren voor dynamische beeldvorming van biologische processen op moleculaire schaal.

Nationale faciliteit waar we biologische systemen beter gaan begrijpen
Nico Sommerdijk, hoogleraar Botbiochemie van het Radboudumc, legt uit wat hij gaat doen. “Wij gaan binnen het recent toegekende NWO Groot (BIOMATEM) een wereldwijd unieke faciliteit opzetten. Deze faciliteit zal de eerste in zijn soort zijn, gewijd aan dynamische elektronenmicroscopie van biologische materialen in vloeistof, en zal als zodanig aantrekkelijk zijn voor veel onderzoekers om internationaal baanbrekend onderzoek te verrichten. De techniek is al zo ver, dat we het nieuwe instrument onmiddellijk kunnen toepassen om doorbraken te bereiken in de onderzoekprogramma's van verschillende Nederlandse biomedische groepen. Tegelijkertijd zullen de lopende vernieuwingen van hardware, software en monstervoorbereiding de beeldvormingskwaliteit aanzienlijk verbeteren, waardoor de variatie aan biologische systemen die kunnen worden onderzocht, zal worden uitgebreid.”

Over het BIOMATEM project
In Situ Imaging of Biological Materials with Nanoscale Resolution using Liquid Phase Electron Microscopy. Nijmeegse medeaanvragers zijn Dr. Elena Macias, Prof. Niels de Jonge, Prof. Sander Leeuwenburgh en Prof. Daniela Wilson (Radboud Universiteit).

Over NWO Groot
Met dit programma financiert NWO grote wetenschappelijke faciliteiten, waarbinnen wetenschappers uit heel Nederland samenwerken, vaak ook met internationale partners. Met deze investering kunnen allerlei onderzoekers innovatieve experimenten doen en nieuwe data ontsluiten. Met het beschikbaar stellen van deze investeringsmiddelen voor de aanschaf van hoogwaardige apparatuur, dataverzamelingen en software, versterkt NWO de wetenschappelijke infrastructuur van Nederlandse kennisinstellingen. Met deze middelen ondersteunt NWO grote nationale en internationale wetenschappelijke projecten, en stimuleert daarmee tevens samenwerking tussen wetenschappers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote subsidie voor baanbrekend onderzoek met elektronenmicroscopie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 21 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!