In Nederland waren er in 2023 89.000 gebruikers van parkinsonmiddelen, een toename van 2,3% ten opzichte van 2022

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 voor €59 miljoen aan parkinsonmiddelen aan 89.000 mensen. Ten opzichte van 2022 is dit een kostenstijging van 9,3%. Levodopa als intestinale gel zorgde voor de grootste stijging in de kosten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

In Nederland waren er in 2023 89.000 gebruikers van parkinsonmiddelen, een toename van 2,3% ten opzichte van 2022. Parkinsonmiddelen kunnen worden ingedeeld in de volgende groepen: levodopa/decarboxylaseremmer combinatiepreparaten, dopamine-agonisten (onder andere apomorfine), MAO-remmers, COMT-remmers en amantadine. Levodopa-combinatiepreparaten in tabletvorm zijn de eerstekeusmiddelen en vormen tevens de grootste groep binnen de parkinsonmiddelen. Bij gevorderde parkinson en bij onvoldoende effect van de reguliere middelen kan een geavanceerde therapie toegepast worden. Dit gebeurt door apomorfine subcutaan of een levodopa-combinatiepreparaat in gelvorm gastro-enteraal (rechtstreeks via een sonde in de darm) toe te dienen.

Kosten
Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 voor in totaal €59 miljoen aan parkinsonmiddelen, een kostenstijging van 9,3% ten opzichte van de €54 miljoen in 2022. Levodopa-combinatietabletten hadden in 2023 van alle parkinsonmiddelen het grootste aandeel (70%) in de geneesmiddelenkosten: €41 miljoen. Dit was ongeveer hetzelfde bedrag als in 2022.

Bij de intestinale levodopa-gels stegen de kosten het hardst: van €0,6 miljoen in 2022 naar €3,6 miljoen in 2023. Intestinale levodopa-gels zorgden dus voor 60% van de totale prijsstijging van parkinsonmiddelen in 2023.

Levodopagebruikers
Het aantal gebruikers van levodopa-combinatietabletten is van 2022 op 2023 nagenoeg stabiel gebleven op 45.000. Het aantal gebruikers van intestinale levodopa-gels is daarentegen van 60 in 2022 meer dan verdriedubbeld naar bijna 200 in 2023. Wel betrof dit van alle therapiegroepen binnen de parkinsonmiddelen het laagste aantal gebruikers. De lijstprijs van de intestinale levodopa-gels bleef in 2022 en 2023 gelijk. Daardoor werd de kostenstijging van deze middelen dus niet veroorzaakt door een verhoogde geneesmiddelprijs, maar door het toegenomen gebruik.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kosten parkinsonmiddelen met 9,3% gestegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!