Ingewikkelde polisvoorwaarden en kleine lettertjes en angst voor minder goede zorg zijn redenen om bij oude zorgverzekeraar te blijven

41 procent van de 2,3 miljoen Nederlanders met reuma is bang minder goede zorg te ontvangen als ze overstappen van zorgverzekeraar. 62 procent geeft aan dat de ingewikkelde polisvoorwaarden en de kleine lettertjes het grootste struikelblok zijn om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van ReumaNederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau MarktEffect. Het onderzoek is afgenomen onder 417 volwassen Nederlanders met reuma. Door niet over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar kunnen mensen met reuma ongewild te maken krijgen met hogere zorgkosten, dan wanneer ze zouden overstappen. 
 
"Mensen met reuma hebben vaak te maken met complexe en wisselende zorgbehoeften”, zegt Jan-Willem Förch, algemeen directeur van ReumaNederland. “Het is daarom belangrijk dat men van tevoren exact weet welke zorg zij vergoed krijgen en welke niet. Precies dit stuk blijkt erg lastig te zijn door de ingewikkelde polisvoorwaarden en de kleine lettertjes die veel zorgverzekeraars aanhouden. Om de zoektocht te vereenvoudigen hebben we samen met Independer de Reuma Zorgvergelijker ontwikkeld.” 
 
Verzekeringen vergelijken blijft ingewikkeld
Het vergelijken van zorgverzekeringen blijkt voor veel mensen met reuma een struikelblok te zijn. Maar liefst 62% van de respondenten geeft aan dat ingewikkelde polisvoorwaarden en de kleine lettertjes het moeilijk maken om verzekeringen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Dit zorgt ervoor dat zij vaak niet durven over te stappen naar een andere verzekeraar. Daarnaast geeft 48% aan dat het onduidelijk is met welke zorgaanbieders hun verzekeraar contracten heeft. Ook vindt 41% dat er onvoldoende informatie is over welke medicatie of zorg precies vergoed wordt. Hierdoor blijft er veel onzekerheid bestaan bij het overstappen. 
 
Fysiotherapie essentieel
Opvallend is dat vier op de tien mensen met reuma een aanvullende verzekering hebben afgesloten, waarbij de meesten (83%) van hen dit specifiek voor fysiotherapie doen. Vooral patiënten met artrose in combinatie met een andere vorm van reuma kiezen vaker voor aanvullende verzekeringen dan patiënten met slechts één type reuma. Dit toont aan dat mensen met reuma met meerdere diagnoses vaker aanvullende zorg nodig hebben en hun verzekeringen daarop proberen af te stemmen. “Vanuit ReumaNederland strijden wij er al langer voor dat mensen met reumatische klachten fysiotherapie vergoed krijgen die zij nodig hebben. Uit meerdere studies blijkt dat mensen met reuma baat hebben bij fysiotherapie. De resultaten uit dit onderzoek laten maar weer eens zien hoe belangrijk dit onderwerp voor deze groep mensen is.” 
 
Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, vult aan: "Juist als je veel zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je zorgverzekering tegemoetkomt aan je behoeften. Dit kan per persoon weer anders zijn: de een heeft behoefte aan uitgebreide fysiotherapie, de ander aan een vergoeding voor voetzorg. Met de juiste aanvullende verzekering is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht."
 
De Reuma Zorgchecker

Om de onzekerheden en angsten bij mensen met reuma weg te nemen op het gebied van overstappen, heeft ReumaNederland de zorgchecker ontwikkeld. Hiermee krijgen mensen met reuma een overzicht van de persoonlijke zorgbehoefte. Met dit overzicht kan men gemakkelijk de ReumaZorgvergelijker van Independer invullen. Deze tool biedt reumapatiënten een overzicht van verzekeringen die goed aansluiten bij hun verwachte zorggebruik, met oog voor zaken zoals vergoedingen voor specialistische behandelingen en therapieën. "De Reuma Zorgvergelijker neemt het uitzoekwerk van de beste zorgverzekering voor mensen met reuma uit handen", zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.
 
Op www.reumanederland.nl lees je meer over de Reuma Zorgchecker.

Er leven in Nederland 2,3 miljoen mensen met reuma. De beschadiging van hun gewrichten en spieren is nog steeds niet te genezen. Mensen met reuma leven met pijn, functionele beperkingen en onbegrip in hun omgeving. Bij ReumaNederland doen we er alles aan om de pijnlijke realiteit van reuma te veranderen. Door het beeld dat over reuma bestaat bij te stellen. Mensen met reuma en hun omgeving op alle mogelijke manieren te steunen in hun dagelijkse strijd. En onderzoek naar betere behandelingen te financieren. Ons doel: reuma genezen in 2040. Reuma. Te pijnlijk om te negeren.

Bron: ReumaNederland