Banenafspraak wordt aangepast maar noodzakelijke verandering blijft uit

De Tweede Kamer heeft twee weken terug gesproken over de banenafspraak en het voorstel om de wet te vereenvoudigen. Dat wetsvoorstel is inmiddels aangenomen. Dit gaat leiden tot kleine veranderingen. Maar de meest noodzakelijke verandering – meer kans op werk voor alle mensen met een beperking – blijft nog steeds uit.

Onderscheid overheid bedrijfsleven gaat verdwijnen
Volgens de bestaande Wet Banenafspraak moet het bedrijfsleven vóór 2026 100 duizend banen hebben gerealiseerd voor mensen met een beperking en de overheid 25 duizend. Met het nieuwe wetsvoorstel gaat dit onderscheid verdwijnen. Beide sectoren samen moeten nu 125 duizend banen hebben gecreëerd. Wel komt er op aandringen van de Kamer nog een monitor om te volgen hoe de overheid het doet.

Boetes op de lange baan
Verder is het tot nu toe altijd de bedoeling geweest dat er boetes zouden worden opgelegd aan werkgevers die de beoogde aantallen niet halen. Dat plan is nu op de lange baan geschoven. Er moet eerst een nieuwe wet komen voor de situatie vanaf 2026. Het is de bedoeling dat er dan, naast boetes, ook bonussen komen voor werkgevers die het goed doen. Maar de minister houdt een slag om de arm: over deze nieuwe quotumregeling moeten Tweede en Eerste Kamer en sociale partners nog wel worden geraadpleegd.

Ieder(in) is kritisch
Ieder(in) vindt dat de voorgestelde veranderingen niet ver genoeg gaan. Er is een fundamentele herziening van de banenafspraak nodig. Nu vallen er alleen mensen met een beperking onder die minder dan het minimumloon kunnen verdienen. Het indirecte gevolg is dat de overige mensen met een beperking juist minder kans maken op een baan. Dit zal recht moeten worden getrokken. Bijvoorbeeld door voldoende ondersteuning (naar werk en op het werk) beschikbaar te stellen voor iedereen met een beperking die dat nodig heeft.

Streefgetallen worden niet gehaald
Het tweede punt waar we kritiek op hebben, is dat zowel de overheid als het bedrijfsleven de vastgestelde aantallen banen niet halen. De betrokken minister en Kamer accepteren daarmee eigenlijk stilzwijgend dat het streefgetal van 125 duizend banen pas na 2026 zal worden gehaald. Dit staat haaks op de aanbeveling van het VN-comité Handicap die kort een krachtig luidde: de gestelde aantallen moeten worden gehaald.

Toekomst banenafspraak
Wat er na 2026 met de banenafspraak gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Er moet sowieso een nieuwe wettelijke regeling komen. Ieder(in) gaat er van uit, dat mensen met een beperking of chronische ziekte die binnen en (nu nog) buiten de banenafspraak vallen nauw betrokken worden bij de gesprekken over de toekomst van de banenafspraak.

Lees hier de brief die we over de banenafspraak naar de Kamer hebben gestuurd.

Bron: Ieder(in)