Het onderzoek moet de basis vormen voor nieuwe behandelingen die kraakbeenschade en pijn door artrose helpen te verminderen

ReumaNederland stelt 500.000 euro beschikbaar voor het onderzoek van Peter van der Kraan, hoogleraar Experimentele Reumatologie van het Radboudumc, naar het ontstaan van kraakbeenschade en pijn bij knieartrose. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Het onderzoek moet de basis vormen voor nieuwe behandelingen die kraakbeenschade en pijn door artrose helpen te verminderen. De onderzoeksgroep van Van der Kraan krijgt tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland de behandeling van mensen met artrose verbeteren. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren
Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97 procent van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zij worden door pijn, beperkte mobiliteit en vermoeidheid beperkt bij dagelijkse handelingen zoals lopen, opstaan, traplopen of het openmaken van verpakkingen. Dat heeft grote invloed op hun arbeidsproductiviteit en hun sociale leven.
 
Peter van der Kraan, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence van Radboudumc: “Wij willen met ons onderzoek bepalen welke eiwitten bij het begin van artrose leiden tot verergering van schade aan het gewricht en tot toename van de pijn op de lange duur. Door deze eiwitten te remmen, verwachten we dat we de toename in schade en pijn zullen voorkomen.”
 
Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “Wij willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken. Er is behoefte aan doorbraken uit wetenschappelijk onderzoek die de pijn en beperkte mobiliteit bij mensen met artrose verhelpen. Het onderzoek van prof. dr. Peter van der Kraan kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
 
Over artrose
Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma.

Lees hier meer over het onderzoek van de Research Centres of Excellence voor artrose


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 500.000 euro voor onderzoek naar ontstaan kraakbeenschade en pijn bij knieartrose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!