(advertentie)

Er komt een nieuwe ondersteuningswijzer met Nederlandse en Vlaamse interactieve online programma’s die mensen met een chronische ziekte of beperking helpen bij het zoeken of uitvoeren van betaald werk.

De ondersteuningswijzer gaat mensen helpen om een voor hen geschikt programma te vinden om hun kansen op betaald werk of het behoud daarvan te vergroten. De bedoeling is dat de ondersteuningswijzer eind 2017 gereed is.

Het NIVEL gaat deze ondersteuningswijzer maken samen met mensen met een beperking én met het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het RIVM-Centrum Gezond Leven en JKVG vzw (een Vlaamse organisatie op het gebied van arbeidsparticipatie door mensen met een gezondheidsbeperking). Ook is er een brede adviescommissie betrokken.

Werken met een chronische ziekte of beperking is niet eenvoudig. Veel mensen hebben moeite om passend werk te vinden, hun werk vol te houden of na langere tijd terug te keren op de arbeidsmarkt. Online ondersteuningsprogramma’s, zoals interactieve websites of apps voor een smartphone, kunnen mensen helpen bij het omgaan met hun beperking, het bespreken van hun behoefte aan ondersteuning of het werken aan oplossingen voor hun werk-gerelateerde problemen.

Wat biedt de ondersteuningswijzer?
Maar hoe vind je een geschikt programma? De nieuwe ondersteuningswijzer gaat hierbij helpen. Op deze website zijn straks alle beschikbare programma’s verzameld en staat vermeld waar de belangrijkste informatie over deze programma’s te vinden is. Bezoekers van de website kunnen via de ondersteuningswijzer eenvoudig achterhalen voor wie programma’s bedoeld zijn, wat het doel ervan is, en of ze wetenschappelijk onderbouwd en effectief zijn.

De ondersteuningswijzer geeft aanbieders van online ondersteuningsprogramma’s een extra mogelijkheid om gevonden te worden. Bovendien krijgen zij feedback op hun programma, bijvoorbeeld over hoe ze het programma nog beter kunnen laten aansluiten bij de behoefte en wensen van de doelgroep. Ook krijgen ze de mogelijkheid om hun programma te laten opnemen in een interventiedatabase voor professionals (Loketgezondleven.nl).

Programma’s gezocht
De onderzoekers zijn nog op zoek naar programma’s die geschikt zijn voor de ondersteuningswijzer. Als u een programma kent dat mogelijk geschikt is, kunt u contact opnemen met Iris de Putter of Mieke Rijken van het NIVEL.

Samenwerking
Het onderzoek wordt begeleid door een breed samengestelde adviescommissie. Hierin zitten vertegenwoordigers vanuit de patiëntenorganisaties (Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in)), werkgevers (De Normaalste Zaak), arboprofessionals (SGBO, ArboNed), onderzoekers (VUmc, UMC Groningen) en andere stakeholders (Stichting Centrum Werk Gezondheid, Divosa, UWV). Het project wordt uitgevoerd met een onderzoekssubsidie van UWV.

Bron: Nivel

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2022-08-08

Relevante artikelen ...

Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking gepubliceerd De agenda gaat ook over beter meedoen in de samenleving en meer ontwikkelkansen voor mensen met een levenslange beperking Minister Helder van langdur... Chronisch zieken Sun, 10 Jul 2022, 07:15:19
Kwetsbare groepen hebben meer kans op een woning Met het programma ‘Een thuis voor iedereen’ erkent minister de Jonge dat wonen een recht is voor iedereen Minister de Jonge van Volkshuisvesting heef... Chronisch zieken Thu, 12 May 2022, 14:19:05
Meldpunt Onbeperkt Stemmen van Ieder(in) succesvol Helft van meldingen positief, maar ook ruimte voor verbetering Rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart opende Ieder(in) het meldpunt Onbeperkt ... Chronisch zieken Thu, 05 May 2022, 14:19:30
Meerkosten.nl actueel voor het belastingjaar 2021 De informatie op deze website is inmiddels weer helemaal actueel voor de aangifte over het belastingjaar 2021 Vanaf 1 maart kun je weer de belastinga... Chronisch zieken Wed, 23 Feb 2022, 13:03:16
College voor de Rechten van de Mens doet oproep om door te pakken met toegang tot hulpmiddelen Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van een hulpmiddel voor hun dagelijks leven lopen nog te vaak vast Het gaat nog steeds niet goed met de... Chronisch zieken Sun, 05 Dec 2021, 11:53:14
Aan studenten met een beperking is 141 miljoen euro niet besteed Sommige studenten kunnen vanwege hun beperking geen bijbaan hebben naast hun studie Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege h... Chronisch zieken Mon, 29 Nov 2021, 13:10:10

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com