De koets, de hoedjes, de troontrede… het leek afgelopen dinsdagmiddag op een normale Prinsjesdag.

Maar omdat er nog geen nieuw kabinet is geformeerd, zijn er weinig echt nieuwe plannen en maatregelen ingediend. Toch gaan er wel wat dingen veranderen die gevolgen hebben voor onze portemonnee. Wij hebben de belangrijkste veranderingen in de zorg in 2018 voor je op een rijtje gezet

Eigen risico 2018 stijgt met € 15,-

Helaas, het eigen risico gaat dit jaar omhoog. Van € 385,- in 2016 en 2017, naar € 400,- in 2018. Ondanks enkele verkiezingsprogramma’s die juist een daling stelden, stijgt het met € 15,-. De reden van de stijging is een groei van de zorguitgaven. En dat wordt doorberekend aan ons, de burgers.

Tip: verwacht je je eigen risico helemaal te verbruiken in 2018? Bij veel zorgverzekeraars kun je gespreid betalen eigen risico vooraf aanvragen.

Basispremie 2018 stijgt ook

Ook de premie voor de basisverzekering stijgt flink ten opzichte van vorig jaar. Het verschil tussen 2016 en 2017 was € 42,-. Op jaarbasis zal de premie voor de basisverzekering in 2018 minimaal met € 72,- stijgen. Dit komt neer op een stijging van € 6,- per maand. Zorgverzekeraars baseren hun premies hierop. De definitieve premies worden halverwege november bekend gemaakt.

Wijzigingen basisverzekering 2018

Voor iedereen in Nederland is de basisverzekering gelijk en verplicht. Volgend jaar komen de volgende vergoeding erbij:

- Zittend ziekenvervoer bij immuuntherapie (voor oncologie patiënten).

- 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan knie- en heupgewrichten.

- Verzorging kinderen tot 18 jaar die nodig is als gevolg van geneeskundige zorg (viel onder Jeugdwet).

Zorgtoeslag 2018 gaat omhoog

Omdat de zorgkosten hoger worden volgend jaar, gaat de zorgtoeslag ook omhoog. De zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt maximaal € 131,- op jaarbasis en die voor een meerpersoonshuishouden maximaal € 194,- op jaarbasis in 2018. De maximale zorgtoeslag in 2018 wordt dus € 1.197,- voor een eenpersoonshuishouden en € 2.237,- voor een meerpersoonshuishouden.

Blijf op de hoogte met de zorgpremie-alert

Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt hebben. Door je zorgverzekering te vergelijken, kun je tot wel € 200,- besparen per jaar. Schrijf je hieronder in voor de zorgpremie-alert en wij houden je op de hoogte.

Bron: Pricewise


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!