Patiëntenfederatie Nederland heeft geen goed woord over voor het plan van het kabinet om het eigen risico in de zorg volgend jaar te verhogen naar 400 euro.

Directeur Dianda Veldman noemt dat een onzalig plan. En bovendien maatschappelijk onaanvaardbaar.

“Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in het verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico omlaag moet. Ik begrijp niet hoe het kabinet dan met deze boodschap kan komen.”

Dinsdagochtend lekte uit dat in de rijksbegroting rekening wordt gehouden met een stijging van het eigen risico in de zorg van 385 euro naar 400 euro in 2018. Ook zou de verzekeringspremie stijgen met meer dan 70 euro per jaar.

Verkeerd signaal

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het eigen risico omlaag moet. De federatie riep de zorgverzekeraars onlangs nog op om een groot deel van het eigen risico niet te incasseren, mocht het kabinet er niet toe komen het eigen risico te verlagen.

De patiënten roepen de Tweede Kamer op nu zelf te sleutelen aan de hoogte van het eigen risico. Dianda Veldman: “We krijgen nu al van mensen te horen dat ze maar niet meer naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor de kosten. Dat is een totaal verkeerd signaal.”

Doe iets aan de stapeling van kosten

Ze tekent er bij aan dat het niet alleen moet gaan om het eigen risico. Voor veel chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen zijn er ook nog eens grote eigen bijdrages die betaald moeten worden voor zorg en hulp. Soms tot vele duizenden euro’s toe. “Die opeenstapeling van kosten is ongewenst. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Mensen moeten niet gestraft worden omdat ze ziek zijn.”

Bron: Patiëntenfederatie Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!