Het Kamerdebat over ouderenzorg had al veel weg van een verkiezingsdebat

Minister Helder voor Langdurige Zorg kon donderdag nog niets zeggen over de bezuinigingen in de ouderenzorg. Bij het Kamerdebat erover verwees de minister naar de Rijksbegroting die volgende week gepresenteerd wordt. ‘Ik kan niet vooruitlopen op Prinsjesdag’. De Kamer besloot daarom als de begroting bekend is verder te debatteren over de ouderenzorg.

In aanloop naar het debat klonk er fel protest, van onder meer ActiZ, zorgorganisaties en cliëntenvertegenwoordigers, tegen de voorgenomen bezuinigingen die verpleeghuizen hard raken. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: 'We staan als maatschappij vanwege de vergrijzing voor een grote veranderopgave die we als sector graag aangaan. Daarvoor is er wel voldoende financiële ruimte nodig.'

Verwarring
Wat betekent controversieel nu precies? En wat kan de minister voor Langdurige Zorg op dit moment zeggen over bezuinigingen in de ouderenzorg een week voor de presentatie van de nieuwe begroting? Om deze twee vragen draaide het bij het Kamerdebat over ouderenzorg. Oppositiepartijen wilden geplande bezuinigingen van tafel krijgen. De coalitiepartijen wilden liever eerst de begrotingsplannen afwachten voor er nu over te debatteren.

‘Coalitie, oude coalitie, geen coalitie, ik ben heel benieuwd waar u staat’, zo vroeg Mohandis (PvdA/GroenLinks) zich af. Sahla van coalitiepartij D66 zei: ‘Ik heb nog niks zwart-op-wit gezien. Ik weet nog niet welke keuzes de minister maakt.’ Toen minister Helder vervolgens niet vooruit wilde lopen op Prinsjesdag, besloot de Kamer dat het tweede deel van het debat (waarin moties kunnen worden ingediend) pas later plaats zal vinden: nadat de begrotingsplannen bekend zijn, maar nog vóór de verkiezingen.

Er is snel duidelijkheid en financiële ruimte nodig voor de maatschappelijke veranderopgave. De vergrijzing stopt niet. Anneke Westerlaken\voorzitter ActiZ

Verkiezingen
Het Kamerdebat over ouderenzorg had al veel weg van een verkiezingsdebat. Kamerleden van de oppositiepartijen vielen de minister aan op de bezuinigingen, Kamerleden van de coalitiepartijen gaven aan wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van zorg voor ouderen. Zorgen vanuit de sector die ook ActiZ had aangedragen kwamen uitgebreid aan bod. ‘Ik snap dat er niet onbeperkt geld is,’ zo zei Kamerlid Liane den Haan, ‘maar de realiteit is ook dat flink wat kosten zijn gestegen en dat veel zorginstellingen het water financieel aan de lippen staat.’ Door geplande bezuinigingen is de verwachting dat zorgorganisaties te maken krijgen met een tekort van 6% tot 8%. Daarbij komt ook nog eens dat het kabinetsbeleid om die bezuinigingen te onderbouwen nog ontbreekt.

Protest
De demonstratie die een week geleden was georganiseerd door Noordelijke zorgorganisaties had indruk gemaakt op Kamerleden. ‘Heel veel werkers in de ouderenzorg doen dagelijks hun stinkende best om goede zorg te leveren’, sprak Jimmy Dijk (SP). ‘Dit werd ook weer duidelijk tijdens het protest afgelopen week. Zorgverleners, mensen en instellingen vragen geen gouden bergen. Zorg ervoor dat zij met minder werkdruk en minder bureaucratie te maken krijgen, en dat zij meer salaris en meer waardering krijgen.’ Er is 1,25 miljard euro nodig om de salarissen in de zorg concurrerend te laten zijn met werken bij de overheid of commerciële sectoren. ‘Ouderenzorg is een prachtig vak', stelt Anneke Westerlaken, 'willen we dat werkbaar en aantrekkelijk houden en mensen behouden en werven, dan hoort daar ook een passend salaris bij.’

Het debat is hier terug te lezen: Verslag plenair debat ouderenzorg

Tijdens Prinsjesdag, komende dinsdag, presenteert het demissionaire kabinet de begroting. Dan wordt ook duidelijk hoe groot de bezuinigingen op de ouderenzorg worden.

Lees hier het paper dat ActiZ opstelde voor het Kamerdebat

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Minister nog niet duidelijk over terugdraaien bezuinigingen ouderenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!