Dit heeft impact op hun bestaanszekerheid, hun sociale leven en omdat mensen vanwege de kosten zorg gaan uitstellen of mijden
Mensen met een beperking en chronisch zieken hebben vaak een leven lang te maken met een stapeling van zorgkosten. Hierdoor komen ze aanzienlijk vaker in financiële problemen dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit het nieuwe zorgkostenonderzoek van Ieder(in), waaraan 1513 mensen hebben meegedaan.
Een beperking of chronische ziekte kost veel geld
Het onderzoek van Ieder(in) laat zien dat een beperking of chronische ziekte heel veel geld kost. Mensen met een beperking maken niet alleen het eigen risico van 385 euro per jaar bijna allemaal vol. Ze hebben daarnaast vaak ook nog allemaal bijkomende kosten. Denk aan aanvullende verzekeringen, zorgkosten die niet vergoed worden, eigen bijdragen voor ondersteuning of hulpmiddelen en extra kosten voor bijvoorbeeld vervoer of een warm huis.
Bijna iedereen in het onderzoek heeft sowieso te maken met de premie voor de basisverzekering, aanvullende verzekering en het (volgemaakt) eigen risico. Aan de deelnemers is gevraagd wat ze daarnaast nog aan kosten maken. De cijfers liegen er niet om. Ruim 50% heeft daarnaast nog meer dan 500 euro aan zorgkosten per jaar. Bij een kwart is dat zelfs meer dan 1500 euro.
Ter vergelijking: volgens het CBS zijn de gemiddelde zorgkosten van de Nederlander een kleine 500 euro per jaar, dat is inclusief zorgverzekering en eigen risico.
Lager inkomen
Mensen met een beperking hebben bovendien ook nog een lager inkomen dan gemiddeld. Hierdoor tikt de stapeling van zorgkosten extra hard aan. 45% heeft moeite met rondkomen; en 32% heeft moeite met rondkomen vanwege zorgkosten. Bijna 70% van de deelnemers geeft aan dat ze bezuinigen op allerlei zaken, zoals uitjes, kleding, vakantie, enzovoort.
Zo zegt een deelnemer: “Ik zeg vaak sociale dingen af omdat ik geen geld heb.”
Daarnaast komt ook zorg uitstellen of mijden veel voor. Iemand zegt: “Ik heb veel zorg moeten uitstellen omdat ik dat simpelweg niet kan betalen.”
Financiële problemen
Eigen risico of een eigen bijdrage, impliceert dat je een keuze hebt gebruik te maken van zorg. Dat geldt niet als je een beperking hebt.
De zorgkosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking rijzen daarom ook de pan uit. Zij komen daardoor vaker in de financiële problemen.
Dit heeft impact op hun bestaanszekerheid, hun sociale leven en omdat mensen vanwege de kosten zorg gaan uitstellen of mijden, heeft het ook impact op hun gezondheid.
Het VN-verdrag Handicap geeft mensen met een beperking en/of chronische ziekte het recht op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen. De stapeling van zorgkosten staat dat in de weg.
Bestaanszekerheid onder druk
Het Nibud heeft in juni de meerkosten van het leven met een beperking in kaart gebracht. Uit het Nibud rapport komt naar voren dat huishoudens met een beperking €1.000 tot €4.500 hogere uitgaven hebben als gevolg van hun beperking dan vergelijkbare huishoudens waarin niemand een beperking heeft.
Nibud stelt dat mensen met een beperking vaak minder geld overhouden, ondanks extra voorzieningen en vergoedingen. Zij moeten meer moeite doen om rond te komen en hebben een groter risico op geldtekort.
Ieder(in) herkent de uitkomsten van dit onderzoek. Het zorgkostenonderzoek geeft namelijk een zelfde beeld. Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben hoge zorg- en meerkosten en, ook vanwege hun beperking of ziekte, vaker een laag inkomen. Hun bestaanszekerheid staat onder druk. Ieder(in) pleit daarom voor het verminderen van de stapeling van zorgkosten voor mensen met een beperking. En voor een hoger inkomen.
Rapport Stapeling van zorgkosten – augustus 2024
Bron: Ieder(in)