Diabetes Fonds ondersteunt oproep hoogleraren en medici in NRC Handelsblad
Een groep van circa 30 hoogleraren en medici betogen in NRC Handelsblad van 16 mei dat het kabinet jaarlijks €2 miljard per jaar kan besparen op diabeteszorg. Zij doen een oproep aan de minister van VWS voor betere en meer duurzame behandeling voor diabetes type 2. Het Diabetes Fonds ondersteunt deze oproep.
De hoogleraren en medici vinden de kwaliteit van patiëntenzorg belangrijk en vrezen dat de betaalbaarheid van de zorg aan diabetes op langere termijn niet gegarandeerd kan worden. Ze zien echter mogelijkheden om €2 miljard per jaar te besparen op de zorg voor mensen met diabetes type 2.
“Niemand wil ziek zijn en zijn leven lang medicijnen nemen. Dat geldt ook voor mensen met diabetes type 2. Daarom is het zo mooi dat het veranderen van leefstijl onder professionele begeleiding kan leiden tot een forse afname van gezondheidsklachten en zelfs tot duurzame omkeerbaarheid van diabetes type 2. De eerste goede resultaten zijn er al. Wat GroenLinks betreft maken we deze aanpak voor veel meer mensen toegankelijk. Ik wil me daarvoor inzetten in de Tweede Kamer.” Aldus GroenLinks – Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet .
Leefstijl in de zorg
Ze stellen dat het effect van leefstijl programma’s die ervoor zorgen dat mensen met diabetes type 2 minder of geen medicijnen nodig hebben voldoende in onderzoek en praktijk is bewezen. Uit declaratiegegevens van een zorgverzekeraar komt nu naar voren dat mensen met diabetes type 2 die een leefstijlprogramma hebben gevolgd minder of geen kosten voor diabetes medicatie declareren. Het stimuleren van een gezonde leefstijl kan dus kostenbesparend werken.
Nog onvoldoende toegepast
Echter, onhandige prijsprikkels, markt- en budgetmechanismen in de zorg en gebrek aan ervaring met leefstijl bij zorgverleners verhinderen dat leefstijl in de zorg aan diabetespatiënten op grotere school wordt toegepast, aldus de hoogleraren. Omdat het aantal mensen met diabetes type 2 snel groeit (met 166 nieuwe patiënten per dag), is snel ingrijpen door het ministerie van VWS gewenst, zo menen zij.
De oproep aan VWS is een initiatief van Martijn van Winkelhof (o.a. publicist) en Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie LUMC) en met medewerking van onder andere bekende hoogleraren en medici zoals Kees van Laarhoven (chirurg), Karine van 't Land (arts Maatschappij & Gezondheid i.o.), Emma Bruns (chirurg en publicist), Janneke Wittekoek (cardiologe) en Liesbeth van Rossum (interne geneeskunde, endocrinologie). Het Diabetes Fonds vraagt het ministeries van VWS, FIN en de Tweede Kamer kennis te nemen van deze publicatie, met het oog op onder andere de Voorjaarsnota.
“De kosten voor het enorm groeiende aantal mensen met diabetes type 2 rijzen inmiddels de pan uit.” Reageert Algemeen Directeur Hanneke Dessing. „Maar indirecte kosten, veroorzaakt door bijvoorbeeld hartfalen, zijn daar niet bij opgeteld. Op een gegeven moment is dit niet meer houdbaar. Leefstijlinterventies zijn daarom essentieel. Wij investeren bijvoorbeeld in het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG). Hiermee worden onderzoeken opgestart die meer inzicht geven in hoe leefstijlinterventies de ziektelast van mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen en hoe ze het best ondersteund kunnen worden op weg naar een gezondere leefstijl. Daarnaast zetten wij ons in voor een gezondere omgeving, waarin de gezonde keuze, met minder suiker, gemakkelijk wordt gemaakt. Dit om de groei van diabetes type 2 tegen te gaan.”
Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl.