Op dit moment heeft bijna zestien procent van de kinderen en jongeren in Nederland last van overgewicht

Ernstige obesitas bij kinderen en jongeren heeft bij één op de vijf van deze kinderen te maken met uiteenlopende medische oorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC.

Leefstijl
Bij een kind met obesitas op het spreekuur in het ziekenhuis wordt de oorzaak meestal in eerste instantie gezocht in een ongezonde leefstijl: beweegt het kind genoeg en eet hij of zij gezond? Vaak speelt dit ook een belangrijke rol, maar uit onderzoek van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat er bij kinderen met ernstige obesitas opvallend veel verschillende medische oorzaken van obesitas gevonden kunnen worden.

In kaart
Op dit moment heeft bijna zestien procent van de kinderen en jongeren in Nederland last van overgewicht. Drie procent heeft obesitas. Daarvan hebben ongeveer 18.000 kinderen ernstige obesitas. Arts-onderzoekers Lotte Kleinendorst en Ozair Abawi onderzochten een groep van bijna driehonderd kinderen met ernstige obesitas. Abawi: “Voor ieder kind hebben we uitgezocht wat nu precies de onderliggende oorzaak van de obesitas was. Met uitgebreid onderzoek hebben we de bijdragende factoren in kaart gebracht, van DNA-tests en hormoonmetingen in het bloed tot conditietests bij de kinderfysiotherapeut en metingen van de verbranding bij de kinderdiëtist.”

Medische oorzaak
Uiteindelijk werd bij bijna twintig procent van de onderzochte kinderen een onderliggende medische oorzaak van het extreem hoge gewicht gevonden. Een veel hoger percentage dan eerder in de medische literatuur is beschreven, namelijk ongeveer vijf procent. Volgens de onderzoekers valt dit verschil te verklaren, omdat nog nooit zo uitgebreid is gekeken naar mogelijke onderliggende medische oorzaken van de obesitas.

Kleuterklas
In de onderzochte groep kinderen kwamen veel verschillende zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen voor. Bij deze kinderen zit de oorzaak van de obesitas dus echt in de genen. Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak van hun hoge gewicht. Het vaakst werd een onderliggende oorzaak gevonden bij kinderen die al voor de kleuterklas obesitas hadden.

Zoektocht
In het wetenschappelijk tijdschrift ‘PLoS One’ beschrijven de onderzoekers gedetailleerd hoe artsen de zoektocht naar onderliggende oorzaken van ernstige obesitas bij kinderen kunnen aanpakken. Abawi: “Daar is veel behoefte aan, omdat deze oorzaken in de praktijk nu vaak over het hoofd worden gezien en obesitas steeds vaker en op jongere leeftijd voorkomt.”

Behandeling
Het ontdekken van een onderliggende oorzaak van ernstige obesitas is belangrijk, omdat er dan een betere behandeling op maat kan worden gestart. Voor sommige zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen worden op dit moment zelfs studies met nieuwe medicijnen gedaan bij het Centrum Gezond Gewicht.

Genfoutje
Kleinendorst: “Als we bij deze kinderen het ‘genfoutje’ niet hadden gevonden, dan hadden ze dit nieuwe medicijn niet kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk dat je als dokter probeert te begrijpen waarom een kind obesitas heeft ontwikkeld. Bij sommige kinderen met ernstige obesitas kan het zinvol zijn om te zoeken naar een onderliggende medische oorzaak waar je een gerichte behandeling voor kan starten. Daarnaast levert een dergelijke diagnose veel begrip op van de omgeving. Dat kan steun geven aan kinderen en hun ouders.”

Samenwerking
Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift ‘PLoS One’ en is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC-Sophia en klinisch geneticus Mieke van Haelst van de afdeling Klinische Genetica van het Amsterdam UMC. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/artikelen/ernstige-obesitas-bij-kinderen-heeft-vaak-medische-oorzaak
Originele titel: Ernstige obesitas bij kinderen heeft vaak medische oorzaak
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-05-19

Relevante artikelen ...

Gezonde leefstijl geeft een kind levenslang profijt Jong geleerd is oud gedaan: het is een bekende wijsheid die ook opgaat voor een gezonde leefstijl Kinderen met een gezonde leefstijl hebben daar een ... Jeugdzorg Mon, 17 May 2021, 19:14:55
Onderzoek sporten en chronische ziekte door eerste kindersportarts De kindersportgeneeskunde is een onontgonnen terrein in de wetenschap Kinderen met sportblessures komen van heinde en verre naar het Erasmus MC voo... Jeugdzorg Thu, 12 Nov 2020, 13:05:33
Corona-maatregelen hebben de leefstijl van kinderen negatief beïnvloed De algehele conclusie is dat de leefstijl er bij een groot deel van de kinderen op achteruit is gegaan De corona-maatregelen hebben een negatieve inv... Jeugdzorg Tue, 15 Sep 2020, 07:06:14

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com