Een groot aantal patiënten reageert niet goed op veel gebruikte medicijnen

Dr. Jingyuan Fu van de UMCG-afdelingen genetica en kindergeneeskunde heeft van de EU een ERC Consolidator Grant gekregen ter grootte van €2 miljoen. Zij gaat hiermee onderzoeken of door aanpassingen in het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel (darmmicrobioom) de werkzaamheid van geneesmiddelen is te verbeteren. Zij richt zich in haar onderzoek vooral op veelgebruikte medicatie die patiënten krijgen met hart- en vaatziekten of met psychiatrische aandoeningen. Haar onderzoek zal 5 jaar duren.

Een groot aantal patiënten reageert niet goed op veel gebruikte medicijnen; sommige patiënten hebben veel last van bijwerkingen. In Europa houdt ongeveer 3,5% van de ziekenhuisopnames verband met bijwerkingen van geneesmiddelen. Het betekent dat veel patiënten niet op de juiste manier worden behandeld omdat ze niet of slecht op medicijnen reageren. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van de patiënt, maar brengt ook enorme klinische en financiële lasten met zich mee.

Met deze ERC Consolidator Grant wil Dr. Jingyuan Fu dit probleem oplossen door de bacteriën die in de darmen van de mens leven te veranderen. Zij zal zich in dit BugDrug-project concentreren op 23 geneesmiddelen, die veel worden gebruikt bij de behandeling van cardiometabole en psychiatrische aandoeningen. Zij maakte deze keuze omdat dit veelvoorkomende chronische ziekten zijn waarbij patiënten dagelijks medicijnen moeten slikken. Voorbeelden van deze medicatie zijn statines, betablokkers of ACE-remmers.

Het BugDrug-project is gebaseerd op een zeer nieuw concept dat de darmbacteriën kunnen bijdragen aan een betere individuele reactie op medicijnen. Door het darmmicrobioom te veranderen, ontstaat misschien de mogelijkheid om de bestaande medicijnen weer te laten werken. In haar onderzoek maakt Jingyuan Fu gebruik van de grote LifeLines-cohortstudie, van innovatieve organ-on-a-chip-technologie en van klinische interventies. Juist door die combinatie hoopt zij een betere voorspelling van de respons op medicijnen en een grotere werkzaamheid van de medicatie te bereiken.

Aangenomen wordt dat dit onderzoek een belangrijke weg baant bij het ontwerpen van de volgende fase van gepersonaliseerde geneeskunde, door rekening te houden met de genetica van een individu en het darmmicrobioom.

De ERC Consolidator Grant is bestemd voor onderzoekers die 7-12 jaar geleden hun proefschrift hebben afgerond. Zij moeten sindsdien een veelbelovende wetenschappelijk status hebben opgebouwd en een uitstekend onderzoeksvoorstel hebben ingediend.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: €2 miljoen EU-subsidie om te onderzoeken hoe medicijnen beter kunnen werken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!