In bijna dertig jaar tijd hebben vier keer zoveel mensen last gekregen van voedselintoleranties en auto-immuunziekten.

De grote groei in het aantal mensen met voedselintoleranties is voor een belangrijk deel te wijten aan het landbouwgif Roundup. Dat stelt orthomoleculair arts Franca van der Smit. Ze doet dit naar aanleiding van onderzoek onder patiënten met chronische klachten op het gebied van voeding en het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek naar voedselallergieën.

In bijna dertig jaar tijd hebben vier keer zoveel mensen last gekregen van voedselintoleranties en auto-immuunziekten. Orthomoleculair arts Franca van der Smit ziet een directe relatie met het gebruik van landbouwgif: “Ik zie daar een één op één verband. Er komen steeds meer bewijzen dat het gebruik van Roundup een toename veroorzaakt van ziektes als Alzheimer, autisme, voedselintoleranties, obesitas, depressie en kanker.” Het landbouwchemiebedrijf Monsanto, dat Roundup produceert, moet een kankerpatiënt ruim 250 miljoen euro schadevergoeding betalen, omdat een Amerikaanse jury ervan overtuigd is dat de ziekte veroorzaakt is door het landbouwgif.

Duidelijke relatie met voedselallergie
Steeds meer studies tonen aan dat het gebruik van het bestrijdingsmiddel Roundup ook voor een toename zorgt van het aantal klachten over allergieën en voedseltoleranties. Orthomoleculair arts Franca van der Smit van de kliniek REFLEQT in Haarlem test in haar praktijk mensen met chronische klachten op het gebied van voeding. Ook bestudeert zij al jaren wetenschappelijke onderzoeken naar voedselintolerantie. Zij pleit voor drastische maatregelen om het aantal klachten te verminderen. “Ik hoop dat de overheid inziet wat het toxische effect van Roundup is op onze darmen. Er moet echt iets veranderen.”

Intoleranties in Nederland
Nederland telt 5,3 miljoen mensen met een chronische aandoening (bron: RIVM). In 2030 zullen dat er naar verwachting 7 miljoen zijn. Van der Smit meent dat veel van deze patiënten met een aangepaste levensstijl veel minder of geen medicijnen meer nodig hebben. “Er zijn steeds meer inzichten dat onze darmen grote invloed hebben op onze gezondheid. Ze functioneren naar wat we eten. Ziektes als diabetes, migraine, depressie, obesitas en hart- en vaatziekten zijn met de juiste voeding vaak goed te behandelen. Je bent tenslotte wat je eet.”

Meer aandacht voor voeding bij artsen
Artsen zouden volgens haar meer aandacht moeten hebben voor de invloed van goede voeding op onze gezondheid. “Het effect van voeding wordt helaas niet onderwezen in de huidige geneeskunde studie. Artsen leggen weliswaar de eed van Hippocrates af maar zijn stelling ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’ wordt in het geneeskunde-curriculum vergeten”, aldus Van der Smit.

Over Franca van der Smit
Franca van der Smit (1984) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en volgde erna een opleiding Cosmetische Dermatologie bij Velthuis kliniek. Zelf had ze jarenlang last van buikklachten (IBS, prikkelbare darmsyndroom). Ze ging zelf op onderzoek uit om haar gezondheid zonder medicijnen te verbeteren. In dat kader deed zij onder andere ze de opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer en Therapie. Haar klachten zijn met de juiste leefstijl nu verleden tijd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Franca van der Smit
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Explosieve toename patiënten met voedselallergie door landbouwgif Roundup
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!