Bij de wet verplichte ggz staat behandelen voorop in plaats van gedwongen opname

Op 1 januari 2020 gaat de Wet verplichte ggz (Wvggz) in. De nieuwe wet biedt meer voordelen voor de patiënt. De grootste verandering is dat behandelen voorop staat in plaats van gedwongen opname. Dit geeft meer handelingsperspectief voor de professional en levert daardoor meer maatwerk en directe behandeling op voor patiënten.

In de eigen omgeving
Uitgangspunt is dat de patiënt, als het nodig is, verplichte zorg in zijn eigen omgeving krijgt. Op voorwaarde dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan, en in overleg met de patiënt, zijn naasten en familie. In de keuze voor de vormen van verplichte zorg wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en voorkeuren van de patiënt en zijn naasten. Een gedwongen opname volgt alleen als het echt noodzakelijk is.

Administratieve lasten
De uitvoering van de wet betekent een extra belasting voor de professionals, vooral voor de psychiaters, terwijl de sector al kampt met grote personeelstekorten. Daarnaast brengt de uitvoering van de wet meer administratieve lasten met zich mee. Directeur Veronique Esman van GGZ Nederland: “Desondanks doen we ons uiterste best om de wet goed en zorgvuldig in te voeren, al weten we dat het complex is en dat we tijdig moeten evalueren en bijsturen als zaken niet goed gaan.”

Reparatiewet
De brancheorganisatie wil de komende tijd nauwlettend in de gaten houden of alle partijen er in slagen om de bedoeling van de wet te realiseren: een verbetering van de kwaliteit van (verplichte) zorg en het terugdringen van de verlening van verplichte zorg. Esman: “De toezegging van staatssecretaris Blokhuis om versneld te gaan werken aan een reparatiewet, helpt daarbij. Wij zullen hier samen met onze leden input voor aanleveren.”

Bekijk hier het antwoord op veel gestelde vragen over de Wvggz


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bij de wet verplichte ggz staat behandelen voorop in plaats van gedwongen opname
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!