Het rapport van de taskforce gepast gebruik is de opmaat voor minder regelgekte in de toekomst.

De afgelopen periode heeft de taskforce gepast gebruik in de GGZ als opdracht vanuit het Hoofdlijnenakkoord onderzoek gedaan naar de administratieve lasten rondom gepast gebruik binnen de ggz. De taskforce, bestaande uit Marjan Trompetter (toezichthouder diverse zorginstellingen, namens ZN) en Julliëtte van Eerd (RvB GGz Breburg, namens GGZ Nederland) onder leiding van David Voetelink (Erasmus MC), heeft een advies uitgebracht. De nieuwe registratie-eisen beperken zich tot wat noodzakelijk is voor het leveren van goede zorg aan de patiënt, zonder dat dat leidt tot over- of onderbehandeling. Julliëtte van Eerd, bestuurder van GGz Breburg en GGZ Nederland is blij met het advies. 

"We zijn blij dat het gelukt is om met de verzekeraars duidelijkheid te hebben gecreëerd over de verantwoording op gepast gebruik", zegt Van Eerd. "Het is nu heel duidelijk wat er geregistreerd dient te worden en hoe daarover op procesniveau -per cliënt, maar veelal op instellingsniveau - wordt verantwoord. Wij laten daarmee zien dat we de processen rondom de cliënten op orde hebben. Dat vertrouwen op voorhand inbouwen en met verzekeraars het gesprek over aangaan voorkomt verrassingen achteraf. Onnodige registraties -ook in de toekomst- worden daarmee voorkomen. "

Regelgekte
Van Eerd denkt dat het rapport van de taskforce gepast gebruik de opmaat is voor minder regelgekte in de toekomst. "In eerste instantie zal het een extra investering vragen om naar procesgerichte verantwoording te komen, maar er ligt hiermee een passend kader voor het gebruik van de zorgstandaarden en de weg naar horizontaal toezicht. Bovendien kan deze werkwijze ook voor andere domeinen gebruikt worden, zoals in de forensische zorg en het sociaal domein."

GGZ Nederland wil verder met vermindering van de regelgekte in de ggz. Van Eerd: "We zijn niet voor niets in 2017 de campagne 'Minder Regelgekte Meer Zorg' begonnen. Duidelijkheid over verantwoording op gepast gebruik is hiervan een onderdeel en, hoe taai het ook is, het lukt steeds beter om de neuzen van alle partijen dezelfde kant op te krijgen. We gaan daar dus zeker mee door.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder administratieve lasten GGZ door anders verantwoorden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!