De conoracrisis leidt tot extra zorg en druk in de thuissituatie

Veel locaties voor dagbesteding en opvang zijn gesloten of in omvang beperkt. In het licht van het Coronavirus een noodzakelijke en begrijpelijke keuze. De gevolgen zijn echter groot. Het leidt tot extra zorg en druk in de thuissituatie. Daarnaast kunnen cliënten die wonen in een gehandicaptenvoorziening geen bezoek ontvangen. Dat zorgt voor onbegrip en verdriet bij cliënten en voor een zware belasting van zorgverleners. De inspectie ziet dat veel zorgaanbieders dat onderkennen. De inspectie ziet creatieve initiatieven ontstaan om digitaal contact te houden en alternatieve dag-invulling vorm te geven.

Werkwijze van het toezicht
Als inspectie zien wij ook en juist in deze moeilijke omstandigheden toe op de risico’s voor cliëntveiligheid. We laten het aan de verantwoordelijkheid van zorgaanbieders zelf om met oog voor de diversiteit van cliënten en locaties eigen, professionele en verantwoorde keuzes te maken voor de vormgeving van de zorgverlening. Zorgaanbieders moeten daarbij wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM.

We houden in deze moeilijke omstandigheden graag contact met zorgaanbieders uit de gehandicaptenzorg en bieden overleg als het niet lukt om te handelen conform alle richtlijnen. We zijn bereikbaar via ons meldpunt voor zorgprofessionals of het Landelijk Meldpunt Zorg voor burgers.

Zo merkten we dat er veel zorgen leefden bij zorgverleners over persoonlijke beschermingsmiddelen, testbeleid en communicatie met de doelgroep. Ook wij hebben hier aandacht voor gevraagd bij het ministerie. Inmiddels zijn er voor veel onderwerpen nadere richtlijnen tot stand gekomen.

Informatie voor zorgverleners: 
WDZ/Wvggz:  Hoe moeten we omgaan met de regels van de Wzd tijdens de coronacrisis?
RIVM: Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis 
VGN: Informatie over coronavirus en gehandicaptenzorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronavirus: toezicht in de gehandicaptenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 31 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!