De inspectie heeft al langer signalen dat de kwaliteit van de JeugdzorgPlus-instellingen in heel Nederland onder druk staat

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezocht recent vier JeugdzorgPlus-locaties van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs. Op deze locaties werd verantwoorde hulp geboden en vinden positieve ontwikkelingen plaats. Wel zijn verbeteringen nodig. De inspectie bepaalt op basis van verbeterplannen van Horizon het vervolgtoezicht. De organisatie heeft een duidelijke visie op de ontwikkeling van JeugdzorgPlus en laat zien de noodzakelijke verbeteringen daadkrachtig vorm te geven. 

Toezicht JeugdzorgPlus
De inspectie heeft al langer signalen dat de kwaliteit van de JeugdzorgPlus-instellingen in heel Nederland onder druk staat. Zo bestaat een tekort aan ervaren, deskundig personeel, is het verloop onder medewerkers groot, de doelgroep is divers en complex en de doorstroom van jongeren naar vervolgvoorzieningen stagneert. De IGJ heeft daarom een aantal JeugdzorgPlus-locaties van meerdere instellingen bezocht, waaronder de Horizon-locaties Bergse Bos in Rotterdam, Hestia en Hand in Hand in Alphen aan den Rijn en Antonius in Bakkum. Daarnaast loopt bij ’t Anker in Harreveld een toezichttraject over het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen.  

De rapporten over het toezicht op deze vier locaties maakt de inspectie openbaar. Op alle locaties zijn een aantal tekortkomingen geconstateerd. Deze tekortkomingen verschillen deels per locatie. Voorbeelden zijn de inzet van onvoldoende geschoold personeel, een leefomgeving die niet schoon, passend en veilig genoeg is en te weinig mogelijkheid voor jeugdigen om een zo gewoon mogelijk leven te leiden met onderwijs en vrijetijdsbesteding. Daarnaast heeft de inspectie veel aandacht voor het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen binnen de JeugdzorgPlus. 

Horizon en iHUB
De inspectie bekijkt toezichtactiviteiten op verschillende locaties van één organisatie altijd in samenhang. Horizon is een onderdeel van iHUB. Het lokale management en bestuur van iHUB zien de noodzaak van de verbeteringen.

De inspectie constateert dat iHUB een visie heeft op de ontwikkeling van JeugdzorgPlus gericht op de zorg, het onderwijs en de thuissituatie. Zo neemt iHUB initiatieven om waar mogelijk plaatsing in de JeugdzorgPlus te voorkomen of te verkorten. iHUB heeft concrete plannen en voldoende middelen om de positieve ontwikkelingen binnen de bezochte locaties te versterken en verbeteringen te realiseren. 

Hoe nu verder?
De inspectie beoordeelt de afzonderlijke verbeterplannen. Na beoordeling van de plannen bepaalt de inspectie hoe het vervolgtoezicht eruit ziet. Van de bestuurder verwacht de inspectie dat hij nagaat welke verbetermaatregelen ook relevant zijn voor de kwaliteit van de geboden hulp binnen andere onderdelen van de organisatie en niet alleen binnen de vier bezochte locaties. 

Publicaties
Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Antonius, JeugdzorgPlus, Bakkum
Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Bergse Bos, JeugdzorgPlus 12- , Rotterdam
Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, Hestia en Hand in Hand, JeugdzorgPlus, Alphen aan den Rijn
Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie ‘t Anker, JeugdzorgPlus, Harreveld


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspectie bezoekt meerdere JeugdzorgPlus-locaties Horizon
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!