Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Stel de persoon met GHB-verslaving centraal, houdt constant contact met de cliënt en vorm klein maar daadkrachtig casusteam. In dit team werken gemeente, verslavingszorginstelling en politie nauw samen en overleggen tweewekelijks om te komen tot oplossingen. Dat is de kern van de specifieke aanpak, ontwikkeld door en voor gemeenten die kampen met GHB-problematiek. Maandag 9 september is de door het Trimbos-instituut ontwikkelde handreiking in gemeente Twenterand overhandigd  aan staatssecretaris Blokhuis.

GHB
Gammahydroxyboterzuur (GHB) is een drug met een hoog risico op verslaving. Eenmaal verslaafd is het ontzettend moeilijk om hier vanaf te komen. Problematisch gebruik van en verslaving aan GHB kan lang verborgen worden gehouden. De drug is makkelijk zelf te maken, goedkoop en er zijn weinig uiterlijke kenmerken die door gebruik ontstaan. Personen met een GHB-afhankelijkheid zien zichzelf vaak niet als verslaafd. Afkicken is ontzettend moeilijk en het risico op terugval is groot.

Terugval
In de meeste gemeenten is geen aparte aanpak voor GHB-problematiek. Toch blijkt dit wel nodig, want een GHB-verslaving is te complex om via standaardmethoden aan te pakken. Daardoor kan een situatie ontstaan waarin de cliënt met GHB-problematiek steeds weer dezelfde cyclus doorloopt van hulp zoeken, behandeling krijgen, terugkeren in de oude omgeving en weer vervallen in het oude ritme.

Handreiking gemeentelijke aanpak
In Etten-Leur is door Jaap Malcontent (gemeente Etten-Leur) en Alex van Dongen (Novadic-Kentron) de basis gelegd voor een gemeentelijke aanpak voor GHB-problematiek1. Etten-Leur diende als voorbeeld voor de pilot in de gemeente Twenterand, waar - in samenwerking met Tactus Verslavingszorg - de aanpak het afgelopen jaar is doorontwikkeld. De ervaringen uit deze beide gemeenten vormen de basis voor de handreiking, met concrete handvatten voor de implementatie en uitvoering van de aanpak. De handreiking is voor gemeenten die te maken hebben met cliënten met GHB-problematiek en hier mee aan de slag willen. 

Gespecialiseerd casusoverleg
De aanpak focust op het leveren van zorg op maat voor cliënten met GHB-problematiek. Een klein specialistisch casusoverleg zit ongeveer tweewekelijks bij elkaar en beschikt over een mandaat en eigen financiële middelen. Het GHB-casusoverleg wordt gevormd door een procesmanager van de gemeente, een operationeel expert van de politie en een outreachend werker van de instelling voor verslavingszorg. Geen leidinggevenden, maar personen die in de praktijk werken.

Bezieling en bereikbaarheid: Samen werken aan een leven zonder GHB. Een handreiking voor Nederlandse gemeenten ten behoeve van de aanpak van GHB-problematiek · 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Succesvolle aanpak voor gemeenten met GHB-problematiek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 sep 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!