Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het eerste onderdeel van de aanwijzing bij de William Schrikker Stichting (WSS) beëindigd. De IGJ wilde met dit eerste onderdeel bereiken dat de WSS de opvoedsituatie en de veiligheid van alle kinderen tot 4 jaar over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert in beeld kreeg en daar waar de veiligheid in het gedrang was, handelde.

Toetsen van de aanwijzing
De WSS kreeg op 28 januari 2020 een aanwijzing van de IGJ omdat de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen onvoldoende was wat acute risico’s voor de veiligheid van de kinderen met zich meebracht. De IGJ stelde in mei 2020 vast dat de WSS een kwaliteitsslag heeft gemaakt. WSS heeft de opvoedsituatie en de veiligheid van de jeugdigen tot 4 jaar voldoende in beeld. De werkwijze van de WSS is erop gericht geweest dat er in elke casus zicht komt op de fysieke, emotionele en seksuele veiligheid van de jeugdige en op de persoonlijke problematiek van de ouder(s)/verzorgers en wat deze persoonlijke problematiek betekent voor de opvoeding en veilige ontwikkeling van de jeugdige.

Wel constateerde de IGJ dat de werkwijze op bepaalde onderdelen nog verbetering behoeft zodat het handelen van de jeugdzorgwerkers in de praktijk verbetert en de behaalde kwaliteitsverbetering ten aanzien van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen is geborgd voor de toekomst. De IGJ verwacht dan ook dat de WSS zich inzet op verkrijgen van de juiste sturingsinformatie zodat zichtbaar wordt wat wel en niet goed gaat en wat de oorzaken hiervan zijn om tot de juiste verbetermaatregelen te komen. 

Hoe nu verder?
De aanwijzing aan de WSS bestaat uit drie onderdelen waarvan het eerste onderdeel nu is beëindigd.

Het tweede onderdeel houdt in dat de WSS op 28 juli 2020 de opvoedsituatie en de veiligheid van alle kinderen van 4 tot 18 jaar over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert, in beeld heeft en hierop - waar nodig – heeft gehandeld. Door de impact van de uitbraak van het Covid-19 virus op de uitvoering van haar werkzaamheden, heeft de WSS beargumenteerd om twee maanden uitstel gevraagd om aan het tweede onderdeel te kunnen voldoen. De inspectie heeft deze verlenging gegeven wat betekent dat de termijn voor dit onderdeel is verlengd tot 28 september 2020 om aan dit onderdeel voldoen.

In het derde onderdeel van de aanwijzing verwacht de inspectie dat de WSS kan laten zien welke verbetermaatregelen zij treft, hoe deze worden geïmplementeerd en hoe het effect hiervan wordt gemonitord en geborgd. Omdat de termijn van het tweede onderdeel is verlengd, heeft de inspectie ambtshalve besloten de termijn van het derde onderdeel van de aanwijzing eveneens verlengen tot 28 september 2020.

Wat is de rol van WSS?
Na de uitspraak van de kinderrechter heeft de WSS als gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming de opdracht de veiligheid en ontwikkeling van het kind zeker te stellen, te zorgen voor herstel en de bedreiging weg te nemen. Dit doet de jeugdbeschermer door allereerst met ouders en kinderen de opvoedsituatie in kaart te brengen. De jeugdbeschermer zet vervolgens hulp in en toetst met hulpverleners, ouders en kinderen regelmatig of de hulp het gewenste effect heeft. De WSS voert door heel Nederland kinderbeschermingsmaatregelen uit.

Documenten
Brief toets eerste onderdeel aanwijzing William Schrikker Stichting
Verlengingsbesluit William Schrikker Stichting
Aanwijzing eerste onderdeel William Schrikker Stichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Einde eerste onderdeel van aanwijzing William Schrikker Stichting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 jul 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!