Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Tijdens IC-opname worden COVID-19-patiënten vaak op de buik gelegd, waarbij de kans bestaat dat doorligwonden ontstaan. Helaas krijgen ex-patiënten als mogelijk gevolg daarvan ook littekens in het gezicht. Deze littekens zijn een vaak confronterende herinnering aan een stressvolle periode van ernstig ziek zijn. Plastisch chirurgen zien dit vaker voorkomen. Zij kunnen patiënten helpen met een passende behandeling om littekens tegen te gaan of te verminderen.

Littekens door buikligging
Een patiënt met COVID-19 kan last krijgen van een plotselinge ontstekingsreactie in de longen. Patiënten moeten soms kunstmatig worden beademd en worden hierbij regelmatig op de buik gelegd. Als gevolg van die buikligging kan een patiënt snel doorligwonden ontwikkelen. De huid is bij ziekte eenmaal zwakker dan normaal. In het gezicht zijn plekken langs het kaakbeen en de jukbeenderen extra gevoelig. Helaas zijn littekens hiervan een mogelijk gevolg.

Vervelend aandenken
Littekens in het gezicht vormen een zichtbare herinnering aan COVID-19 voor ex-patiënten. Het effect van de pandemie is hen letterlijk aan te zien. Dr. Rutger Schols, plastisch chirurg in het Maastricht UMC+: “De nazorg voor iedereen, die door ernstige COVID-19 is behandeld op de IC, verdient aandacht voor de vele facetten van fysiek en mentaal herstel. Deze mensen zijn door het oog van de naald gekropen. Dat heeft een effect op zowel het lichaam als de geest ook nadat de patiënt buiten levensgevaar is. Littekens in het gezicht lijken daarbij een kleinigheid, maar dat hoeft niet het geval te zijn.”

Behandeling
Als een patiënt zich nog in het ziekenhuis of revalidatiecentrum bevindt, kan een patiënt intern worden verwezen naar een plastisch chirurg. Patiënten die al thuis zijn mogen contact opnemen met hun huisarts voor een verwijzing naar de polikliniek plastische chirurgie. De behandeling van deze gezichtslittekens kan variëren, afhankelijk van het litteken. In sommige gevallen kan een patiënt al geholpen worden met een crème. Andere patiënten zijn geholpen met een speciale siliconen pleister. Ook gecombineerde behandeling met medicatie via injectie kan de littekens flink verminderen. Daarnaast behoort een op maat gemaakt “drukmasker” tot de behandelmogelijkheden.

Het verhaal van Ernst: 
Ernst (57) kreeg vorig jaar COVID. Hij is om die reden ruim 38 dagen in slaap gehouden. Wat volgt is een langdurig herstel. Prioriteit ligt bij aansterken, opnieuw leren lopen en bewegen, longfuncties weer op peil krijgen. Toch kan Ernst zich nog goed herinneren dat hij in die tijd korsten in zijn gezicht had: boven zijn wenkbrauw, op zijn wang en kin. Op zijn kin kreeg hij uiteindelijk een litteken. De intensivist wees hem erop dat een plastisch chirurg hem daarmee zou kunnen helpen. Ernst is blij dat de artsen hem daarin konden ontzorgen: “Ik ben heel erg dankbaar voor de intensivist die mij tijdens mijn herstel wees op een mogelijke behandeling voor mijn litteken. Natuurlijk lag mijn prioriteit bij het aansterken van mijn longen, maar het is juist prettig dat de arts op zo’n moment ook aandacht heeft voor andere zaken die bijdragen aan mijn herstel. De littekens zijn nu behandeld met een aantal herhalingen van een medische injectie. Nu is mijn litteken sterk verminderd en ben daar erg gelukkig mee”.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gevolg onderschat: overlevenden COVID-19 kampen met gezichtslittekens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 jan 2022

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!