Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie is Nederland begonnen met het monitoren van virusvarianten. Dit is gedaan door middel van whole-genome sequencing (WGS), een uitgebreide methode voor het analyseren van een volledige set aan genetisch materiaal in een organisme. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het risico op infectie door bèta-, gamma- of deltavarianten van SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) onder gevaccineerde personen hoger is dan bij de alfa-variant.

De studie is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Sequencing Netwerk Nederland SARS-CoV-2 (SeqNeth). Onder laatstgenoemde valt ook de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Tijdens het onderzoek analyseerden de onderzoekers 28.578 virale sequenties van personen van wie de vaccinatie- en eerdere SARS-CoV-2 infectiestatus bekend waren.

"De data die we hebben gegenereerd is nuttig voor deskundigen over de hele wereld, en wordt met name gebruikt door het RIVM om het verloop van de pandemie en de mogelijke effecten van bepaalde preventieve maatregelen te voorspellen", vertelt Stefan Boers, medisch moleculair microbioloog aan het LUMC.

Bijdrage LUMC
De afdeling Medische Microbiologie van het LUMC is als specialistisch laboratorium aangesloten bij SeqNeth. In deze hoedanigheid leveren ze een belangrijke bijdrage aan het genereren van WGS-data. "We hebben een enorme hoeveelheid virale sequentie data van de regio Leiden-Den Haag gegenereerd en gedeeld met zowel het RIVM als het internationale platform GISAID. Op deze manier kunnen we eventuele genetische veranderingen van het virus binnen Nederland volgen en ook anticiperen op eventuele veranderingen in de pathogene of verspreidende eigenschappen van het virus", legt Boers uit.

Vaccinatiebeleid vormgeven
De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. "De resultaten uit de studie zullen zeker worden gebruikt om toekomstig vaccinatiebeleid vorm te geven en eventuele noodzakelijke vaccinaanpassingen te sturen".


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Effectiviteit COVID-19-vaccin varieert bij verschillende virusvarianten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 aug 2022

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!