Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling zijn naar verhouding vaak afkomstig uit eenoudergezinnen. Ook is het aantal geregistreerde slachtoffers relatief groot in gezinnen met niet-werkende ouders. Dit blijkt uit recent onderzoek dat door het CBS is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het onderzoek van het CBS naar de gezinskenmerken van slachtoffers van kindermishandelingbetreft een verkennende studie op basis van registratiedata van de zestien Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s). Uit deze studie kunnen geen conclusies over oorzakelijke verbanden worden getrokken. In deze studie zijn alleen de geregistreerde gevallen van kindermishandeling meegenomen waardoor de prevalentie waarschijnlijk een onderschatting is van de werkelijkheid.

Leeftijd bij geregistreerd slachtofferschap kindermishandeling

In 2014 stonden er 19 340 slachtoffers van kindermishandeling geregistreerd bij de AMK’s. Dit betekent dat 6 op de 1 000 kinderen geregistreerd waren als slachtoffer van mishandeling. Vooral jonge kinderen zijn relatief vaak slachtoffer. Van de kinderen tot en met 3 jaar werden 7 op de 1 000 kinderen geregistreerd als slachtoffer van kindermishandeling. Bij kinderen tussen 4 en 11 jaar waren dat er 6 op de 1 000. Kinderen tussen 12 en 17 jaar werden met 4 op de 1 000 kinderen het minst vaak geregistreerd als slachtoffer.

Type huishouden en gezinsgrootte bij geregistreerde slachtoffers van kindermishandeling

Kinderen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling zijn in 44 procent van de gevallen afkomstig uit een eenouderhuishouden. Van het totaal aantal kinderen onder 18 jaar woont 15 procent in een eenouderhuishouden. Daarnaast komen slachtoffers minder vaak uit gezinnen met twee kinderen. Grote gezinnen met drie of meer kinderen of juist kleine gezinnen met één kind komen naar verhouding vaker voor in de registratiesystemen van de AMK’s.

Werksituatie ouders van geregistreerde slachtoffers van kindermishandeling

Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling komen naar verhouding vaak uit gezinnen waar beide ouders niet werken. Van de slachtoffers van kindermishandeling heeft bijna 40 procent twee ouders die niet werken. Ter vergelijking: van alle kinderen onder 18 jaar heeft ongeveer 10 procent ouders die beiden niet werken.

Verkennende studie naar achtergrondkenmerken geregistreerde slachtoffers van kindermishandeling

In het onderzoek dat het CBS heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is gebruik gemaakt van gegevens van de zestien Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) die in 2014 geregistreerd werden. Sinds 1 januari 2015 wordt kindermishandeling bij de Veilig Thuis organisaties gemeld. Het CBS ontvangt ook gegevens van de Veilig Thuis organisaties over kindermishandeling, maar de betrouwbaarheid en volledigheid van deze cijfers is nog niet voldoende om cijfers samen te stellen over het aantal kinderen dat betrokken is bij een melding/onderzoek naar kindermishandeling.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gezinskenmerken slachtoffers van kindermishandeling
  • Datum: 26 apr 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!