Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In het derde kwartaal van 2017 ontving de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 1605 meldingen en vragen. Zo willen mensen weten of het bedrag op hun ziekenhuis- of tandartsrekening wel klopt. Daarnaast vragen ze om uitleg over de verschillende onderdelen die op hun ggz-rekening worden getoond.

Hoge rekening jaarlijkse controle slaapapneu 
Patiënten met de diagnose slaapapneu betalen een hoge rekening voor hun jaarlijkse controleconsult bij de longarts. Zij betalen voor een gehele behandeling, terwijl alleen het SD-kaartje van hun slaapapneu-apparaat wordt uitgelezen. Deze manier van registreren is ongewenst. Het Snelle Interventieteam van de NZa is in gesprek met zorgaanbieders hierover.

Betalen voor shockwavetherapie
Een patiënt betaalt voor shockwavetherapie én een normale fysiotherapiebehandeling, terwijl deze op dezelfde dag plaatsvonden. Dit mag niet. Je betaalt gewoon voor één normale fysiotherapiebehandeling. We hebben gesproken met de branchevereniging van shockwavetherapie en zij hebben hun leden op de hoogte gebracht van de regels.

Informatie op de ggz-rekening
In de basis-ggz bestaat onder cliënten wat onduidelijkheid over twee dingen die op hun rekening staan: een aantal minuten en de omschrijving 'basis-ggz middel'. Het eerste zegt hoeveel tijd een behandelaar besteedt aan een cliënt en het tweede bepaalt wat voor een soort basis-ggz zorg een cliënt krijgt. De soort basis-ggz zorg bepaalt hoeveel een cliënt moet betalen, niet het aantal minuten.

Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat zij goede en betaalbare zorg krijgen als zij dat nodig hebben. Hebben ze vragen over de zorg? Of constateren ze dat een zorgaanbieder of zorgverzekeraar mogelijk de regels overtreedt? Dan kunnen ze contact opnemen met ons Informatie- en Contactcentrum. Wij gebruiken de meldingen in ons toezicht en komen in actie wanneer aanbieders of verzekeraars de fout ingaan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: mensen zoeken in derde kwartaal veel contact over hun zorgrekening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 dec 2017

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!