De afgelopen jaren is de samenstelling van de groep justitiabelen in JJI’s complexer geworden

Vier inspecties* gaan onderzoeken of eerder door hun geconstateerde knelpunten in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) voldoende zijn aangepakt of opgelost. Zij gaan onder meer na of de veiligheid en gezondheid van werknemers en justitiabelen gegarandeerd is. Ook bezien zij of het zorg-, behandel- en scholingsaanbod passend is voor de oudere en complexere doelgroep van justitiabelen.
 
Vorig jaar zomer constateerden de inspecties wederom dat de personele bezetting in de JJI’s kwalitatief en kwantitatief onder druk stond en dat de zorg aan de justitiabelen (de JJI-bewoners) ontoereikend was. Dat zorgde volgens personeel en justitiabelen voor een vergrote kans op (gewelds)incidenten en gevoel van onveiligheid. De inspecties vroegen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), verantwoordelijk voor de JJI’s, om verbetermaatregelen in gang te zetten.

In 2017 hadden de inspecties al soortgelijke knelpunten geconstateerd.

Oudere en complexere doelgroep
De afgelopen jaren is de samenstelling van de groep justitiabelen in JJI’s complexer geworden. Er zijn steeds meer justitiabelen die ernstige delicten hebben begaan of daarvan worden verdacht. Daarnaast zijn ze gemiddeld ouder dan voorheen. Jongvolwassenen tot 23 jaar mogen sinds 2014 volgens het jeugdstrafrecht worden vervolgd en berecht. Bijna zeventig procent van de JJI-bewoners is inmiddels 18 jaar of ouder. Deze complexere doelgroep vergt volgens de Inspecties een ander aanbod van zorg, behandeling en scholing dan wordt verleend.
 
*Vier inspecties: Inspectie Justitie en Veligheid, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie SZW en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Documenten
Zorgen Inspecties kwaliteit taakuitvoering Justitiële Jeugdinrchtingen
Zorgen over de kwaliteit van de taakuitvoering van Justitiële Jeugdinrichtingen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspecties onderzoeken justitiële jeugdinrichtingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!