Dat blijkt uit cijfers van de Grow It!-app van het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit

Het welzijn van jongeren is in een halfjaar tijd met bijna 40 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Grow It!-app van het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit.

Uit de cijfers van de Grow It!-app onder ruim tweeduizend jongeren blijkt dat het welzijn van jongeren momenteel duidelijk verminderd is. Tijdens de eerste coronagolf gaf 60 procent van de deelnemers aan zich ‘helemaal tevreden’ te voelen. Voor de deelnemers uit de tweede coronagolf is dat nog slechts 20 procent en een derde geeft aan zich zeer ontevreden te voelen.

Ook denkt meer dan de helft van de jongeren dat de coronacrisis een grote impact gaat hebben op hun toekomst hetgeen bevestigd wordt door een daling in hun optimisme. De vaccinatiebereid onder deelnemers is groot, bijna 80 procent geeft aan zich te laten vaccineren en ruim 70 procent geeft aan zich goed aan de maatregelen te houden.

Prof. dr. Manon Hillegers, afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie in het Erasmus MC-Sophia maakt zich grote zorgen: “De coronacrisis heeft veel impact op het welzijn van jongeren. Dat blijkt ook uit de rappe toename van het aantal crisisopnames van jongeren in de kliniek, in een zorgketen die het al zwaar heeft en is vastgelopen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling die vraagt om een gecoördineerde aanpak en extra financiering voor de jeugd GGZ.”

De Grow It!-app werd tijdens de eerste coronagolf gelanceerd voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Jongeren kunnen anoniem deelnemen en aangeven hoe het met ze gaat. Ook biedt de app jongeren steun bij het omgaan met stress, verveling en eenzaamheid tijdens de lockdown door activerende dagelijkse offline challenges. Tijdens de eerste maar nu ook weer tijdens de tweede golf gebruiken ruim duizend jongeren de app.

Uit een tussentijdse vergelijking van de cijfers van beide golven komt dit alarmerende signaal. De Grow It!-app is beschikbaar via www.growitapp.nl voor alle jongeren in Nederland die en steuntje in de rug nodig hebben. Via de deelnemers aan de Grow it!-app hebben we een thermometer voor het welzijn van onze jongeren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC-Sophia / Jochem van Laar
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC-Sophia
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Welzijn jongeren afgelopen halfjaar met 40 procent gedaald
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 26 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!