Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen

Afgelopen week* werden 242.961 positieve coronatesten gemeld bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu**. Dat is een stijging van 21% vergeleken met vorige week.

Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+131%) en middelbare schoolleeftijd (+78%). Bij mensen van 60 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het aantal positieve coronatesten stabiel en laag in de afgelopen weken. Tijdens de lockdownperiode is de boostervaccinatiecampagne snel op stoom gekomen. Van de mensen van 60 jaar en ouder, die op dit moment voor een boostervaccinatie in aanmerking komen, heeft ongeveer  90% een boostervaccinatie ontvangen. Meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder heeft de boosterprik inmiddels gehaald.

Na de versoepelingen kan het aantal meldingen de komende weken sterk doorstijgen. Welke gevolgen de meest recente versoepelingen zullen hebben op het aantal mensen dat positief test op corona en op het aantal  daarop volgende nieuwe ziekenhuisopnames, wordt de komende weken duidelijk.

Ruim 685.000 mensen lieten zich testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst, 18% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve coronatesten steeg verder naar 36,8%. Eén op de vijf (20%) mensen die zich lieten testen bij de GGD, kwam om een positieve zelftest te laten bevestigen. Van deze mensen met een positieve zelftest kreeg 88% bij de bevestigingstest van de GGD ook een positieve uitslag. Van alle positieve coronatesten was de helft (47%) na een bekende positieve zelftest.

Herinfecties
Het aandeel mensen dat 2 maanden of langer geleden al eens een SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 infectie heeft doorgemaakt en nu weer besmet is, was met 12% ongeveer gelijk aan vorige week (13%, zie grafiek in nieuwsbericht van dinsdag 11 januari). Met de toename van de omikronvariant stijgt het aantal herinfecties sterk. Ter vergelijking: bij de deltavariant was er bij gemiddeld 3% van de geteste personen sprake van een herinfectie.

Ziekenhuizen
Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis en op de intensive care afdelingen daalde verder in de afgelopen week, als gevolg van de eerdere lockdown maatregelen. Daardoor is er op dit moment weer meer ruimte voor de reguliere zorg en uitgestelde zorg. In de afgelopen week (10 t/m 17 januari) werden 647 nieuwe patiënten met COVID-19  opgenomen (vorige week 940, -31%) op de verpleegafdeling, waarvan 94 op de ICintensive care (vorige week 146, -36%). Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn.

Reproductiegetal 
Het meest recente reproductiegetal van SARS-CoV-2 (3 januari) was 1,16 (1,14 – 1,17). Dit is een daling ten opzichte van de week ervoor (1,26 op 27 december). Dit betekent dat 100 mensen die op 3 januari 2022 het coronavirus hadden, samen 116 nieuwe personen besmetten. 

Wanneer we alleen kijken naar de omikronvariant dan zien we een daling in het  reproductiegetal van 1,63 op 27 december naar 1,25 (1,24-1,28) op 3 januari 2022. Het reproductiegetal van de deltavariant was op 3 januari,  0,55 (0,50-0,61). Eveneens een daling ten opzichte van een week eerder (0,78). 

Maatregelen
Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende (basis)maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer een oppepper te geven.  

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 11 januari 10:01 en 18 januari 10.00 uur aan het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 
De testen die in de GGD zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn naar kalenderweken.

** Door een technische storing in de datastroom vanaf 18 januari zijn de meldingen en de teststraten-data niet volledig doorgekomen naar het RIVM. De cijfers omtrent de meldingen en het aantal afgenomen testen die vandaag worden weergegeven zijn daarom mogelijk een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

Alle wekelijkse COVID-19-cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVM-website.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna kwart miljoen positieve coronatesten in de afgelopen week
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!