De afgelopen vijf jaar zijn de wachtlijsten in de (jeugd)ggz alleen maar toegenomen

Op zaterdag 30 oktober van 12:00 tot 15:00 uur organiseert MIND - nationaal fonds voor mentale gezondheid - voor de vijfde keer haar event Last Man Standing. Tijdens dit event staan honderden mensen letterlijk én figuurlijk op voor jongeren met psychische problemen. Dit doen zij door 3 uur lang op een verhoging te staan op de hoofdlocatie in Amsterdam, en ook in Utrecht, Nijmegen, Groningen en op vele zelfgekozen locaties door het hele land. Alle deelnemers zijn met elkaar verbonden via een interactieve livestream.

De afgelopen vijf jaar zijn de wachtlijsten in de (jeugd)ggz alleen maar toegenomen. En zo ook het aantal jongeren met psychische problemen. Vorig jaar waren dit er nog één op de vijf, dit jaar was zelfs 1 op de 4 jongvolwassenen (tussen de 18 en 25 jaar) psychisch ongezond (CBS). Een groot deel van de jongeren durft hier niet over te praten. Na alle berichtgeving óver jongeren en de psychische problemen die onder hen toenemen, staan zaterdag 30 oktober vele jongeren zelf op om te laten horen dat nú moet worden ingegrepen. Om de toename te stoppen, moet volgens MIND worden geïnvesteerd in het voorkómen van psychische klachten. Elke scholier moet bijvoorbeeld les krijgen over mentale gezondheid en er moet een preventieakkoord mentale gezondheid komen met daarin duurzame afspraken. Dat de urgentie wordt gevoeld, blijkt uit de bijna 500 deelnemers aan Last Man Standing, waaronder ook psychiaters en andere behandelaren.

Voorzieningen bieden voor en door jongeren
MIND-directeur Marjan ter Avest: “Tijdig praten over je problemen en ook hulp vragen voorkómt dat problemen erger worden. Juist nu de klachten sinds corona zijn toegenomen, moet mentale gezondheid beter bespreekbaar worden. En nu die openheid enigszins toeneemt, moeten we voorzieningen bieden waar jongeren terecht kunnen. Laagdrempelige contactmogelijkheden die bij hen passen, waar zij hun verhaal kunnen delen, herkenning vinden en zich veilig voelen. Denk aan lessen en voorlichting in het onderwijs, inloopcentra voor en door jongeren in iedere gemeente, de mogelijkheid tot laagdrempelige hulp zonder wachttijd en een online platform met informatie en contact voor elke jongere in Nederland.” Voor dit alles gaat MIND tijdens Last Man Standing met zoveel mogelijk mensen staan en geld inzamelen, om te laten zien dat geen enkele jongere er alleen voor staat. De opbrengst gaat onder meer naar projecten als de MIND Young Academy [1] en de MIND Young Studio [2].

Groot gevoel van saamhorigheid en steun
De kracht van Last Man Standing is het saamhorigheidsgevoel dat deelnemers ervaren als ze met elkaar staan en hun verhaal kwijt kunnen aan alle deelnemers of aan mensen met wie ze samen staan. Op deze dag staat niemand er alleen voor.

Een van de deelnemers schreef: “Meer en meer realiseer ik me dat we met z’n allen laten zien dat geestelijke gezondheid geen zwakte is. Want we staan daar, met z’n allen, ontzettend sterk en dapper te zijn. Last Man Standing is een prachtige metafoor voor hoe we om kunnen gaan met psychische gezondheid. Zelf, maar ook zeker de maatschappij. Hoe we verder kunnen kijken dan de ziekte en kunnen zien dat er kracht, positiviteit, steun en liefde is”.

Meer informatie over Last Man Standing is te vinden op www.lastmanstanding.nl

[1] www.mindyoungacademy.nl
[2] https://mindyoung.nl/projecten-en-campagnes/mind-young-studio



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: MIND / Saskia Oskam
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : MIND
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: In heel Nederland wordt noodklok geluid voor mentale gezondheid jongeren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!