Zorgkantoren spannen zich meer in om de wachtlijsten in de langdurige zorg aan te pakken.

Zij zijn op de goede weg, maar ze zijn er nog niet, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zorgkantoren moeten er voor zorgen dat mensen de juiste langdurige zorg krijgen.

We zien dat zorgkantoren veel verbeteringen willen doorvoeren en we gaan bij de zorgkantoren op patiëntniveau controleren of de plannen in de praktijk resultaat opleveren.

Regelmatig komen er berichten naar buiten dat mensen lang moeten wachten op een plaats in een instelling. De NZa heeft aan de zorgkantoren in maart 2017 gevraagd hoe zij zorgen dat mensen met een indicatie voor langdurige zorg tijdig passende zorg krijgen. Op basis van de meest recente cijfers van Zorginstituut Nederland wachten op dit moment zo'n 90 mensen op een plek in een instelling zonder dat zij overbruggingszorg krijgen. Daarnaast wachten meer dan 10.000 mensen op een plek die aansluit bij hun wensen. De meesten van hen ontvangen al wel zorg. De NZa vindt dat de zorgkantoren vooral deze mensen nog niet goed genoeg in het vizier hebben.

Uit de verbeterplannen blijkt wel dat de zorgkantoren veel doen om regie te krijgen op de wachtlijsten. Zo nemen zij vaker contact op met hun cliënten en melden zij nadrukkelijk dat mensen met een Wlz-indicatie bij hen kunnen aankloppen als zij bij een zorgaanbieder op de wachtlijst staan. Een zorgkantoor kan cliënten bemiddelen naar een andere zorgaanbieder en ook tussentijds passende overbruggingszorg regelen.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!