Nieuwe stichting wil psychische problemen bij jongeren voorkomen

In Rotterdam is op 30 maart Stichting MIND Us officieel gelanceerd door koningin Máxima. MIND Us wil dat jongeren meer grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma van Amsterdam UMC zit in het bestuur van de stichting.

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Popma: “Driekwart van de mentale problemen ontstaat voor het 25e levensjaar. Als hier geen oog voor is, kan levenslange schade ontstaan. Dat moeten we voorkomen. Met Stichting MIND Us komt er een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen en is er aandacht voor de mentale gezondheid van de jeugd.”

Werkbezoek in Rotterdam
MIND Us is gelanceerd na afloop van het werkbezoek dat koningin Máxima bracht aan Quardin, het ‘platform voor talentonwikkeling’ in Rotterdam. Tijdens dat bezoek werden drie leefgebieden van jongeren besproken waar MIND Us zich op gaat richten: onderwijs, wijk en vrije tijd en online. De komende maanden worden het programma en de activiteiten van MIND Us verder uitgewerkt. Op 1 november zal de stichting al die activiteiten officieel presenteren.

In het bestuur van MIND Us zitten: Wim van der Meeren (voorzitter), José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Chris Roelen (Raad van Toezicht MIND), Adnan Tekin (voorzitter MBO-Raad), Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht), Ouassima Tajmout (presentator bij o.a. FunX) en Arne Popma (hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC en voorzitter afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie). Koningin Maxima is erevoorzitter van de stichting.