Een depressie is tegenwoordig goed te behandelen

Veel Nederlanders krijgen in de loop van hun leven een depressie. Bij een kwart van hen is een onverwerkt jeugdtrauma de oorzaak. Psychiater Christiaan Vinkers van Amsterdam UMC wil dit trauma behandelen door het stresssysteem bij deze mensen te ‘resetten’. Binnenkort start zijn Reset-studie gericht op het stressysteem bij deze patiënten.

Een depressie is tegenwoordig goed te behandelen. Alleen de jeugdtrauma’s vormen hierop een trieste uitzondering. Vinkers: “De standaard depressiebehandelingen als antidepressiva en psychotherapie werken bij jeugdtrauma’s tot wel 50 procent slechter. Daarom zijn nieuwe behandelingen nodig voor patiënten met ernstige jeugdtrauma’s als verwaarlozing of misbruik.”

Kwetsbare periodes
Vinkers gaat het anders aanpakken door de depressie na ernstig jeugdtrauma direct te behandelen. Dat is echt nodig want deze patiënten lopen grote gezondheidsrisico’s. Vinkers: ”Een jeugdtrauma maakt iemand het hele leven kwetsbaarder voor depressie. Deze depressies zijn ernstiger en moeilijker te behandelen. Jeugdtrauma overbelast het stresssysteem tijdens een kwetsbare periode. Daardoor werkt het stresssysteem van iemand met een jeugdtrauma zijn hele leven lang te hard. Ik denk dat het mogelijk is om het stress systeem te ‘resetten’.”

Blokkeren van het stresseiwit
Deze ‘reset’ gebeurt met een bestaand medicijn (mifepriston) dat nog niet in de psychiatrie wordt gebruikt. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat dit middel een belangrijk stresseiwit, de glucocorticoïd receptor (GR), kortstondig blokkeert en zo het stresssysteem reset. “De studie wordt mogelijk gemaakt door de Hersenstichting en uitgevoerd in samenwerking met professor Onno Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum. We willen aantonen of het medicijn mifepriston ook bij de mens de gevolgen van jeugdtrauma kan aanpakken door het stresssysteem te resetten”, aldus Vinkers. “Als dit het geval is, dan kan de behandeling snel in de praktijk worden gebracht. Het medicijn is in Nederland namelijk al beschikbaar en wordt succesvol gebruikt buiten de psychiatrie.” Meer informatie over dit Reset-onderzoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Noodzakelijke behandeling jeugdtrauma’s in zicht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!