Gebruik van de app had een positief effect op het mentale welbevinden van de jongeren

Een app waarin jongeren challenges doen en dagelijks invullen hoe ze zich voelen, heeft hen geholpen tijdens de lockdown in coronatijd. Bij de helft van de gebruikers steeg na gebruik hun emotioneel welbevinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Hun studie is het eerste bewijs dat de zogeheten Grow it! app jongeren heeft geholpen tijdens de coronacrisis, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift European Child & Adolescent Psychiatry. In de app vullen jongeren meerdere keren per dag in hoe ze zich voelen en wat ze aan het doen zijn. Ook doen ze challenges, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Dat zijn opdrachten zoals: vraag aan iemand wat diegene leuk aan je vindt, geef iemand een compliment of bak vandaag een taart.

Slechte sfeer
Gebruik van de app had een positief effect op het mentale welbevinden van de jongeren. Van de 1282 deelnemers in de eerste lockdown en de 1871 deelnemers in de tweede lockdown rapporteerde ongeveer de helft een verbetering van hun gemoedstoestand. Op groepsniveau ging het om een stijging van een punt op een schaal van 0 tot 10. Met name jongeren met een hoog risico op mentale problemen, door bijvoorbeeld een slechte sfeer thuis of depressieve gevoelens, hadden baat bij de Grow It! app.

Vanwege de grote impact van de crisis op de mentale gezondheid van de jeugd, besloten de wetenschappers de app open te zetten voor alle jongeren. Een vergelijking met jongeren die de app niet gebruikten was daardoor niet mogelijk. Wel corrigeerden de onderzoekers voor een eventueel effect van versoepeling van de coronamaatregelen.

Wachttijd overbruggen
De resultaten laten zien dat online hulp een uitkomst kan zijn in crisistijd, stelt onderzoeker Evelien Dietvorst van de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC. ‘Het voordeel van online hulp, zoals een app, is dat het schaalbaar is en kan worden aangeboden om emotionele problemen te voorkomen. Dat geldt niet voor een hulpverlener.’

Een app kan behandeling bij een hulpverlener niet vervangen, benadrukt Dietvorst, maar het kan wel een aanvulling zijn. ‘Al is het maar om de wachttijd te overbruggen. Je kunt alvast het dagboek invullen en de resultaten bespreken tijdens je eerste afspraak.’

Grow It! app is wetenschappelijk onderbouwd
De Grow It! app is een idee van kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers van het Erasmus MC Sophia en orthopedagoog Loes Keijsers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De oorspronkelijke doelgroep waren kinderen met een chronische ziekte. Momenteel wordt samen met GZ-psycholoog Jeroen Legerstee van het Erasmus MC Sophia in een gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzocht wat het effect van de app op mentaal welzijn is bij deze groep. Tegelijkertijd loopt een studie bij kinderen met ouders met psychiatrische aandoening.

De Grow It! app is een van de weinige apps die wetenschappelijk onderbouwd is en wordt in het Nationale Wetenschapsagenda-constortium eHealth Junior doorontwikkeld voor gebruik in de praktijk. Docenten en professionals die willen ervaren hoe de Grow It! app werkt kunnen een proefcode aanvragen via de website.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://amazingerasmusmc.nl/psyche/jongeren-haalden-tijdens-de-lockdown-mentale-steun-uit-app/
Originele titel: Jongeren haalden tijdens de lockdown mentale steun uit app
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-05-30


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com