Al vanaf 2018 daalt het aantal plaatsingen in de JeugdzorgPlus gestaag

Het aantal jongeren dat in 2021 in instellingen voor JeugdzorgPlus (gesloten jeugdzorg) is geplaatst, is met 14% gedaald ten opzichte 2020. Dat blijkt uit de jaarlijkse plaatsingsgegevens JeugdzorgPlus. Ook het totaal aantal jongeren dat in 2021 in de JeugdzorgPlus verbleef is afgenomen ten opzichte van 2020 (van 1.802 naar 1.584). Al vanaf 2018 daalt het aantal plaatsingen in de JeugdzorgPlus gestaag. “Dat is in lijn met onze ambitie om te voorkomen dat jongeren gesloten geplaatst worden” zegt Bas Timman, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland. Timman geeft aan dat er meerdere oorzaken voor de daling zijn. “De zogeheten ‘specialistentafels’ waarbij netwerkpartners gericht zoeken naar alternatieven, zullen in elk geval een rol gespeeld hebben.”

Randvoorwaarden voor zorgvuldige om- en afbouw
Jeugdzorg Nederland is blij met de daling van het aantal jongeren in de JeugdzorgPlus. Bas Timman ziet de opdracht voor de JeugdzorgPlus echter breder. “Alleen afbouwen van de Jeugdzorgplus is niet genoeg,  we moeten tegelijkertijd alternatieven opbouwen en de kwaliteit van de huidige voorzieningen doorontwikkelen.” In maart dit jaar sloten de bestuurders van de JeugdzorgPlus-aanbieders een convenant om de gesloten jeugdhulp te verbeteren door onder andere toe te werken naar kleinschalige alternatieven en alle vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen. Timman ziet hier een brede verantwoordelijkheid voor alle partijen die betrokken zijn bij de JeugdzorgPlus. “Samenwerking en steun van de gemeenten en onze verwijzers is essentieel bij het ontwikkelen van alternatieven. Ook het rijk heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om wetgeving om vrijheidsbeperkende maatregelen te beperken en de gemeenten financieel in staat te stellen om kleinschalige alternatieven te financieren.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Jeugdzorg Nederland
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Jeugdzorg Nederland
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.jeugdzorgnederland.nl/actueel/aantal-jongeren-in-jeugdzorgplus-neemt-verder-af/
Originele titel: Aantal jongeren in JeugdzorgPlus neemt verder af
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-04-20


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com