Gemeenten moeten bij aanvragen voor jeugdhulp zorgen dat die deskundig en zorgvuldig worden behandeld.

Waar nodig moeten ze de juiste expertise inschakelen, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter.

De Centrale Raad van Beroep deed deze week uitspraak in een rechtszaak die speelde in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Dit vonnis heeft grote invloed op de manier waarop andere gemeenten met aanvragen voor jeugdhulp moeten omgaan.

Begeleiding
Steenwijkerland ging in de fout met de aanvraag voor begeleiding van een meisje met psychische problemen. Onder de afgeschafte AWBZ kreeg zij wekelijks de noodzakelijke begeleiding. Toen de hulpverlening met de decentralisatie overging naar de gemeente, besliste de gemeente dat de moeder voortaan die begeleiding voortaan zelf moest geven.

De gemeente ging daarbij af op het advies van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Maar dat CJG was niet deskundig genoeg om dat goed te beoordelen, constateert de bestuursrechter. De gemeente moet nu eerst deskundigen naar de aanvraag laten kijken om vervolgens een nieuwe beslissing te nemen.

De uitspraak heeft gevolgen voor andere gemeenten: ook zij moeten aanvragen jeugdhulp zorgvuldig en deskundig beoordelen.

Lees hier de hele uitspraak

Bron: Ieder(in)

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-01-29

Relevante artikelen ...

Positie van ouders als curator onderuit door misbruik wet Dit blijkt uit journalistiek onderzoek van onder meer Trouw en de Monitor Sommige zorgaanbieders misbruiken de wet om van ‘lastige’ ouders af te kome... Jeugdzorg Wed, 08 Jan 2020, 11:41:36
Uitspraak rechter in hoger beroep: gemeenten verantwoordelijk voor beschikbaarheid jeugdhulp GGZ Nederland is blij met de uitspraak van het gerechtshof in hoger beroep, ten gunste van jeugdhulpaanbieders. Gemeenten zijn zelf financieel vera... Jeugdzorg Fri, 24 Feb 2017, 16:09:00

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com