Gemeenten moeten bij aanvragen voor jeugdhulp zorgen dat die deskundig en zorgvuldig worden behandeld.

Waar nodig moeten ze de juiste expertise inschakelen, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter.

De Centrale Raad van Beroep deed deze week uitspraak in een rechtszaak die speelde in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. Dit vonnis heeft grote invloed op de manier waarop andere gemeenten met aanvragen voor jeugdhulp moeten omgaan.

Begeleiding
Steenwijkerland ging in de fout met de aanvraag voor begeleiding van een meisje met psychische problemen. Onder de afgeschafte AWBZ kreeg zij wekelijks de noodzakelijke begeleiding. Toen de hulpverlening met de decentralisatie overging naar de gemeente, besliste de gemeente dat de moeder voortaan die begeleiding voortaan zelf moest geven.

De gemeente ging daarbij af op het advies van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Maar dat CJG was niet deskundig genoeg om dat goed te beoordelen, constateert de bestuursrechter. De gemeente moet nu eerst deskundigen naar de aanvraag laten kijken om vervolgens een nieuwe beslissing te nemen.

De uitspraak heeft gevolgen voor andere gemeenten: ook zij moeten aanvragen jeugdhulp zorgvuldig en deskundig beoordelen.

Lees hier de hele uitspraak

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!