De door VWS ingestelde subsidie op het samenvoegen van de back-offices van patiëntenorganisaties is onderwerp van kritiek

Een kwart van de patiëntenorganisaties is ontevreden over de manier waarop zij subsidie kunnen aanvragen bij VWS en ZonMW. Dit blijkt uit een enquête uitgezet onder 300 patiëntenorganisaties. De procedures zijn ingewikkeld en kosten veel tijd. Digitale systemen zijn klantonvriendelijk. Er is weinig ondersteuning, geen prettige bejegening, geen goede antwoorden en organisaties zijn slecht bereikbaar. Het is zo ingewikkeld dat er trainingen nodig zijn om te leren hoe subsidies moeten worden aangevraagd.

De door VWS ingestelde subsidie op het samenvoegen van de back-offices van patiëntenorganisaties is onderwerp van kritiek. De subsidie voor deze werkwijze is onduidelijk, slecht opgezet en knellend.

PGOsupport, Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND kregen de afgelopen maanden signalen van patiëntenorganisaties die problemen hadden met het aanvragen van hun instellingssubsidie (DUS-I) en de subsidie binnen het programma ‘Voor Elkaar!’ (ZonMw). 75 van de 300 patiëntenorganisaties hebben gereageerd.

De conclusies zijn duidelijk. ‘Dit moet  beter’, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. ‘Patiëntenorganisaties hebben meer financiële ruimte nodig. Een subsidieregeling die mogelijk maakt dat patiëntenorganisaties op professionele wijze hun werk kunnen doen. Nu blijkt dat de beperkte middelen die er zijn ook nog buitengewoon lastig verkrijgbaar zijn, trekken we aan de bel.’

VWS en ZonMW hebben de resultaten van het onderzoek inmiddels ontvangen. Binnenkort wordt hierover met hen gesproken.

Samenvatting onderzoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Patiëntenorganisaties pleiten voor nieuwe opzet subsidieaanvragen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!