Bruins wil via de fabrikanten van medicijnen 140 miljoen euro bezuinigen op de kosten van medicijnen, maar legt de rekening daarvan bij de patiënt 

Minister Bruins sleutelt aan de vergoeding voor medicijnen, blijkt uit een brief die hij deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Dat kan er toe leiden dat patiënten straks moeten gaan betalen voor medicijnen die ze nu nog gewoon vergoed krijgen. Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland is het daar niet mee eens.

“Bruins wil via de fabrikanten van medicijnen 140 miljoen euro bezuinigen op de kosten van medicijnen, maar legt de rekening daarvan bij de patiënt als die bezuiniging niet lukt. Dat vinden wij niet terecht. En daar komt bij dat het nu nog zo is dat patiënten maximaal 250 euro eigen bijdrage per jaar hoeven betalen voor medicijnen. Dat is voor veel mensen met een aandoening al een groot bedrag. Maar die regeling geldt alleen voor deze kabinetsperiode. Wij vinden dat die regeling ook na deze kabinetsperiode in stand moet blijven. Anders moeten mensen soms duizenden euro’s bijbetalen en dat willen we niet.”

Dianda Veldman: “Bruins noemt het modernisering van het geneesmiddelen vergoeding systeem. Wij zien dat het risico bestaat dat patiënten de dupe worden van de nieuwe regels. Wij begrijpen dat VWS grip wil op de prijs van medicijnen, maar dat moet er niet toe leiden dat de patiënt onnodig op kosten wordt gejaagd. Want dat gebeurt als de fabrikanten de prijs niet gaan drukken.”

Betalen uit zorgverzekeringspremie
De Patiëntenfederatie ziet het liefst dat de kosten van de modernisering van het systeem gewoon worden betaald uit de zorgverzekeringspremie zodat alle Nederlanders eraan bijdragen en niet alleen de mensen die medicijnen gebruiken.

Liever niet wisselen
Directeur Veldman: “Veel patiënten zullen om financiële redenen gedwongen worden om te kiezen voor het goedkoopste medicijn. Dat strookt niet met ervaringen van ons en onze leden dat wisselen van medicijn lang niet altijd kan. Patiënten ervaren soms heel vervelende bijwerkingen, ook al is de werkzame stof hetzelfde. Niet voor niets praten partijen nu over een lijst van medicijnen die niet gewisseld mogen worden. Deze aanpassing van het GVS dreigt roet in het eten te gooien omdat sommige patiënten vanwege de kosten nu toch gaan wisselen van medicijn.” Er is voor patiënten overigens wel een ontsnappingsmogelijkheid. Voor patiënten die echt niet van medicijn kunnen wisselen, blijft er een uitweg. Als het medisch onverantwoord is om te wisselen kan de dokter op het recept “medische noodzaak” aangeven. Dan wordt dat specifieke medicijn gewoon vergoed en krijgt de patiënt dat middel ook mee bij de apotheek.

De Patiëntenfederatie pleit er tevens voor om patiënten in ieder geval het eerste jaar na invoering van het nieuwe stelsel invoering vrij te stellen van bijbetalingen. Directeur Veldman: “Laten we eerst maar eens afwachten wat de markt doet. Gaan fabrikanten hun prijzen verlagen of niet?”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Laat patiënt niet bijbetalen voor medicijnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!