Juist in het leven van kwetsbare mensen komt een probleem zelden alleen

Hulpverleners in de wijk moeten inwoners met complexe en urgente sociale problemen beter en eerder kunnen helpen. Dit schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Van Ark start samen met gemeenten, landelijke uitvoeringsorganisaties en de ministeries van VWS, J&V, BZK en OCW een aanpak waarbij sociaal werkers ruimere bevoegdheden krijgen om hulp op maat te bieden.

Het is voor hulpverleners die inwoners ondersteunen bij complexe en urgente problematiek nu vaak moeilijk en soms onmogelijk om binnen een redelijke termijn tot een oplossing of verlichting van de problemen te komen. Dit speelt vooral in wijkteams, waar sociaal werkers te maken hebben met een veelheid aan wetten, lokale en landelijke regels en verschillende werkwijzen van landelijke uitvoeringsorganisaties. Soms leidt dit tot verergering van de problemen en hogere kosten. Naar schatting 1 tot 4% van alle huishoudens kampt met multiproblematiek. De maatschappelijke kosten lopen in de miljarden.

De partijen onderzoeken of sociaal werkers in dringende gevallen, als inwoners vastlopen, kunnen afwijken van de regelgeving. Daarnaast bekijken ze de optie om gemeenten een time-outmogelijkheid te geven als oplossingen uit zicht raken doordat te veel partijen betrokken zijn bij één probleemhuishouden. Een dergelijke time-out moet verdere escalatie van problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld een huisuitzetting. Ook komt er een landelijk escalatieteam dat doorbraken kan forceren in situaties waarin dat lokaal niet is gelukt.

Juist in het leven van kwetsbare mensen komt een probleem zelden alleen. Sociaal werkers die hen in de wijk willen ondersteunen, kunnen te maken krijgen met de complexiteit van wet- en regelgeving. Bovendien is lang niet altijd helder welke ruimte er is binnen de bestaande regels. Dat is ontzettend frustrerend, dat kan echt beter. Het systeem moet er zijn voor de mensen, niet andersom. Stelt staatssecretaris Tamara van Ark

De aangesloten partijen gaan al zoveel mogelijk binnen de geldende regelgeving werken met ruimere bevoegdheden voor sociaal werkers, om inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Vervolgens zal bekeken worden of aanpassing van de wet nodig is om de positie van de professionals te verstevigen. Een aantal gemeenten gaat al proefdraaien met de nieuwe aanpak.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Betere hulpverlening aan huishoudens met complexe problemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!