NIVEL-onderzoeker en wijkverpleegkundige Kim de Groot heeft met een artikel over de aantrekkelijkheid van de wijkverpleging de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs 2017 gewonnen.

Om tot oplossingen te komen voor de groeiende tekorten aan wijkverpleegkundigen, onderzocht zij de aantrekkelijke kanten van het werk in de wijkverpleging. Haar artikel ‘Attractiveness of working in home care: An online focus group study among nurses’ laat zien dat de spilfunctie, autonomie en afwisseling, aantrekkelijke kanten zijn.

Spin in het web

Wijkverpleegkundigen zien zichzelf als een ‘spin in het web’. Zij zijn de verbindende schakel tussen cliënten, mantelzorgers en andere professionals, zoals huisartsen en wijkteams. Doordat zij deze spilfunctie hebben en de zorg coördineren kunnen ze de behoeften van iedere individuele cliënt voorop stellen.

Autonomie en afwisseling

Daarnaast vinden wijkverpleegkundigen hun autonomie van belang. Zij bepalen grotendeels zelf hoe ze hun dag indelen en nemen vaak zelfstandig beslissingen tijdens de zorg. Als zij werken in een zelfsturende team geeft dat nog meer autonomie en ook ruimte voor eigen ontwikkeling.
Ook afwisselende cliëntsituaties en werkzaamheden, vinden wijkverpleegkundigen heel aantrekkelijk aan de wijkverpleging. Iedere cliëntsituatie is uniek en vraagt vaak om improvisatie. Dit maakt dat iedere dag anders verloopt en ze geen saaie routine in hun werk ervaren.

Tekorten in wijkverpleging

Kim de Groot: “Als wijkverpleegkundigen hebben we een mooi en uniek vak, maar helaas kiezen weinig verpleegkundigen voor dit vak doordat vaak minder positieve kanten worden uitgelicht, zoals de werkdruk. Deze resultaten kunnen bijdragen aan een meer positieve beeldvorming.”

Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs

Kim ontving de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs op vrijdag 22 september. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste artikel over afstudeeronderzoek van de masteropleiding Verplegingswetenschap. De juryleden zeiden over haar artikel: “Innovatief” en “Bruikbaar in de discussie over het oplossen van personeelstekorten in de wijkverpleging”. Kim deed haar afstudeeronderzoek bij het NIVEL en is nu ook als onderzoeker werkzaam op het NIVEL. Professor Anneke Francke was en is haar begeleider: “NIVEL onderzoek moet bijdragen aan betere gezondheidszorg, het onderzoek van Kim is daar een mooi voorbeeld van. We zijn trots op haar.”

Focusgroepen

Het artikel is gebaseerd op zes online focusgroepen. In totaal namen 18 hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen en 20 mbo-opgeleide ‘verpleegkundigen in de wijk’ deel. Zij waren werkzaam in diverse thuiszorgorganisaties, verspreid over het land.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Originele titel: test
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!