Een ongecontroleerd faillissement mag volgens de inspectie nooit meer voorkomen in de zorg

Het faillissement van het MC Slotervaart heeft tot onnodig veel onrust en onduidelijkheid geleid. De voorwaarden voor goede en veilige zorg waren niet aanwezig. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd naar de kwaliteit van de zorg rond het faillissement van MC Slotervaart. Er zijn bij de inspectie geen calamiteiten gemeld en er zijn bij de inspectie geen incidenten bekend waarbij patiënten direct schade hebben ondervonden. De inspectie doet een aantal aanbevelingen om plotselinge veranderingen in het zorgaanbod veiliger te laten verlopen, ook aan zichzelf.

De inspectie hecht er waarde aan te benoemen dat de zorgverleners zich steeds zijn blijven inzetten voor hun patiënten, ondanks de onzekerheid en ingewikkelde situatie. Toch waren de voorwaarden voor goede en veilige zorg in MC Slotervaart onvoldoende, met name in de eerste weken na het faillissement. Dat komt doordat het ziekenhuis én andere betrokkenen geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het afbouwen en overdragen van de patiëntenzorg vanuit MC Slotervaart.

Ook op de ziekenhuizen die zorg van MC Slotervaart hebben overgenomen heeft de inspectie extra toezicht gehouden. Uit die bezoeken blijkt dat de zorgaanbieders veerkracht en grote betrokkenheid bij de patiënt hebben getoond. Dat leidt tot goede en veilige zorg voor de patiënten die voorheen in MC Slotervaart behandeld werden.

Risico’s in beeld brengen en uitwerken
Een ongecontroleerd faillissement mag volgens de inspectie nooit meer voorkomen in de zorg. Zorgaanbieders die in financiële problemen komen moeten nadenken over de risico’s voor patiëntveiligheid en continuïteit van zorg en daarover afstemmen met betrokkenen. Dat is dan ook de belangrijkste aanbeveling van de inspectie.

De inspectie kijkt ook naar haar eigen rol in de periode na het faillissement. Hoofdinspecteur Marina Eckenhausen: “Een dergelijke complexe situatie vraagt van ons om onze gebruikelijke manier van toezichthouden aan te passen. Al in een vroeg stadium moeten we inschatten of er meer kennisdeling en advisering gewenst is. Indien nodig, zullen we daar meer ruimte voor nemen.”

Er volgen nog diverse rapporten over de gang van zaken rondom het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen, ook van anderen dan de inspectie. De twee rapporten die vandaag zijn gepubliceerd, zijn niet los te zien van de onderzoeken die nog gaande zijn.

Documenten
Gevolgen faillissement MC Slotervaart vooraf onderschat november 2019
Veerkracht en betrokkenheid – Goede zorg na overdracht uit MC Slotervaart november 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Risico’s en onrust na faillissement MC Slotervaart, maar goede en veilige zorg in overnemende ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!