Dit betekent dat zij doorgaan met het bezuinigen op medicijnen, over de rug van patiënten

Na anderhalf jaar hard werken door huisartsen, specialisten, patiëntenorganisaties, apothekersorganisaties, zorgverzekeraars, groothandels, VWS en CBG is het niet gelukt om afspraken te maken over het verantwoord wisselen van medicijnen. Zorgverzekeraars en apothekers hebben namelijk op het laatste moment geweigerd het akkoord te tekenen. Onze ontsteltenis hierover is groot. Want dit betekent dat zij doorgaan met het bezuinigen op medicijnen, over de rug van patiënten. 

Ziek van onnodig wisselen
In 2018 vroegen 14 patiëntenorganisaties, waaronder initiatiefnemer Longfonds,  minister Bruins een eind te maken aan het ongebreideld wisselen van medicijnen, zonder medische reden. Dat is belangrijk, omdat veel gebruikers van medicijnen ziek worden van onnodig wisselen. Dat bleek uit onderzoek van patiëntenorganisaties. 

Mensen die van medicijnen wisselen krijgen gezondheidsproblemen, moeten extra onderzoek ondergaan, worden angstig en onzeker en kunnen hun medicijn verkeerd gaan gebruiken. 1 op de 3 mensen voelt zich zieker of ongezonder na zo’n gedwongen medicijnwissel. Wij waren dan ook erg verheugd toen de minister gehoor gaf aan onze oproep en twee werkgroepen instelde. Binnen een jaar moest er een oplossing komen voor de knelpunten die patiëntenorganisaties signaleerden. Dat lukte, want samen kwamen we tot goede afspraken.

Onacceptabel
Dat zorgverzekeraars en apothekers het akkoord nu toch blokkeren vindt het Longfonds uiteraard onacceptabel. Zorgverzekeraars en apothekers overtreden massaal de wet wanneer zij het recept van de arts niet respecteren. De arts is degene die over het recept gaat, en de apotheker mag dit niet zomaar veranderen. Nu laten zorgverzekeraars toe dat apothekers wél iets anders meegeven dan de arts voorschrijft.

Wij vragen de minister daarom om in actie te komen, zodat patiënten zonder strijd in de apotheek of met hun zorgverzekeraar het juiste medicijn meekrijgen.

Door met de strijd
Het Longfonds gaat door met zijn strijd om patiënten te laten krijgen waar zij recht op hebben en waar zij premie voor betalen: een bij hen passend medicijn. Wij overwegen juridische stappen te ondernemen. Daarbij willen wij patiënten zo goed mogelijk ondersteunen bij problemen in de apotheek of met de zorgverzekeraar.

Lees het persbericht over het mislukken van het akkoord.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Erik Elferink
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Apothekers en zorgverzekeraars respecteren recept arts niet: miljoenen patiënten de dupe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!