Het CBS heeft de prijs- en volumeontwikkeling voor de medisch specialistische zorg voor 2013–2017 in kaart gebracht

Ook wordt de nieuwe methode waarop de cijfers zijn gebaseerd uitgebreid beschreven.

In 2018 werd er in Nederland bijna 77 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg, dat is 9,9 procent van het bruto nationaal product. Een groot deel van de uitgaven gaat op aan medisch specialistische zorg die in de Nederlandse ziekenhuizen wordt verleend. In 2013–2017 zijn de uitgaven, berekend op basis van declaraties, met 6,9 procent toegenomen. Het volume van de verleende zorg steeg in deze periode met 4,5 procent. Dit komt neer op een gemiddelde volumegroei van 1,1 procent per jaar. Vergeleken met eerdere jaren is deze toename zeer gematigd. De volumegroei is geheel toe te schrijven een toegenomen gebruik van dure geneesmiddelen. In 2013–2017 verdubbelde het aantal personen dat zo’n geneesmiddel gebruikt, terwijl de gemiddelde uitgaven per persoon daalden. Dat kwam vooral doordat de volumestijging van 79 procent gepaard ging met een prijsdaling van 17,6 procent.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Prijs- en volumeontwikkelingen in de medisch specialistische zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!