Present bewaakt, beheerst en verbetert onvoldoende systematisch de kwaliteit en veiligheid van zorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Present in Leerdam een aanwijzing gegeven. Present voldoet niet aan de normen voor goede en veilige zorg. De aanwijzing heeft betrekking op de locatie aan het Meesplein in Leerdam waar Present ouderenzorg biedt. In de bestrijding van het coronavirus leeft Present op deze locatie essentiële normen voor verantwoorde zorg niet na.

Dit is er aan de hand
Present heeft op de locatie Meesplein te kampen met een plotselinge uitbraak van het coronavirus onder zowel medewerkers als cliënten. Deze crisissituatie vraagt het uiterste van de organisatie. De inspectie ziet risico’s en die leiden tot onveilige zorg.
De aanwijzing, waarmee de inspectie Present verplicht om de zorg te verbeteren, heeft betrekking op twee thema’s: deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid.

Een greep uit de bevindingen en conclusies van de inspectie:

  • Present bewaakt, beheerst en verbetert onvoldoende systematisch de kwaliteit en veiligheid van zorg.
  • Zorgverleners maken onvoldoende professionele afwegingen. Zo hanteren zorgverleners niet de richtlijnen van het RIVM bij het naar binnen gaan bij cliënten die met het coronavirus zijn besmet.
  • Ook kennen zorgverleners voorschriften op het gebied van corona onvoldoende. De inspectie zag bijvoorbeeld dat een zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) uittrok in een besmette gang.
  • Er zijn onvoldoende zorgverleners beschikbaar. Zo hoort de inspectie dat cliënten soms tot in de middag wachten op ondersteuning bij de ochtendzorg.

Dit moet Present doen
De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat Present zonder bestuursrechtelijke maatregel zal voldoen aan de normen voor goede en veilige zorg.

Present moet uiterlijk 12 november verbeteringen doorvoeren op de genoemde thema’s, dat is een maand nadat de maatregel is opgelegd. De inspectie volgt naleving van de aanwijzing nauwlettend. Present mag geen nieuwe cliënten aannemen totdat zij voldoet aan de aanwijzing.

De aanwijzing volgt op een bevel en een last onder dwangsom die de inspectie eerder deze maand gaf. Die kreeg Present omdat er acuut gevaar was voor verdere verspreiding van het coronavirus. Het bevel en de last onder dwangsom zijn al vervallen omdat Present voldoende maatregelen heeft genomen waardoor spoedeisendheid niet meer geboden was. 

Documenten
Present locatie Meesplein Leerdam oktober 2020
Aanwijzing Present Meesplein Leerdam 12 oktober 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aanwijzing voor Stichting Present in Leerdam
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!