Het bestuur en het interne toezicht bij Het Schild is vernieuwd en werken goed samen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht bij Stichting Het Schild, centrum voor blinden en slechtzienden in Wolfsheze, op 14 december 2020 beëindigd. Het verscherpt toezicht was gericht op de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening en de randvoorwaarden voor het besturen van de organisatie.

Dit was er aan de hand
Vanaf eind 2018 trof de inspectie bij Het Schild aanhoudend tekortkomingen aan op de thema’s ‘deskundige zorgverlener’ en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Het ontbrak zorgverleners aan voldoende kennis en kunde om in te spelen op de steeds complexere doelgroep. Ook paste de cultuur binnen Het Schild onvoldoende bij het ontwikkelen van een veilig leer- en verbeterklimaat. Er was soms weerstand tegen maatregelen om de zorg te verbeteren. Daarnaast ontstonden meerdere problemen bij de besturing van de organisatie. In het voorjaar van 2020 ontbrak goede samenwerking en onderling vertrouwen tussen de bestuurder en het interne toezicht. Dit was een risico voor de kwaliteit van de besluitvorming en daarmee ook voor de kwaliteit en de continuïteit van goede zorgverlening.

Op 26 november 2019 heeft de inspectie Het Schild onder verscherpt toezicht gesteld.
De inspectie vond het belangrijk om extra te letten op het verbeteren van de thema’s ‘deskundige zorgverlener’ en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Vervolgens heeft de inspectie op 4 mei 2020 het verscherpt toezicht uitgebreid met het thema ‘goede besturing’. Uiterlijk begin november moest Het Schild aan de normen voldoen en de tekortkomingen hersteld hebben.

Dit heeft Het Schild gedaan
Intussen zijn het bestuur en het interne toezicht bij Het Schild vernieuwd en werken zij goed samen. Belangrijke randvoorwaarden voor goed bestuur zijn aangepast aan de geldende standaard. Ook heeft Het Schild laten zien een veilig leer- en verbeterklimaat te ontwikkelen en te benutten voor betere cliëntenzorg met meer kennis en vaardigheden bij de zorgverleners. Tijdens het inspectiebezoek op 26 november voldoet Het Schild (grotendeels) aan alle 13 getoetste normen. Het Schild heeft tekortkomingen op de  thema’s ‘deskundige zorgverlener’, ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’ en ‘besturing van de organisatie (grotendeels) weggenomen.

Hoe nu verder
Het vertrouwen van de inspectie is voldoende hersteld. De inspectie verwacht dat Het Schild de verbeteringen op eigen kracht doorzet zonder extra toezicht en dat Het Schild de continuïteit van de cliëntenzorg blijft waarborgen.

Wel blijft de inspectie de ontwikkelingen bij Het Schild volgen en zal zij de zorgaanbieder over enige tijd nogmaals bezoeken om te zien hoe het verbeteren van de cliëntenzorg verloopt.

Documenten
Rapport einde verscherpt toezicht voor Het Schild december 2020
Zakelijke weergave einde verscherpt toezicht voor Het Schild december 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Einde verscherpt toezicht voor Het Schild
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!