Schildklierhormoon is cruciaal voor een normale hersenontwikkeling
ATHENA, een onderzoeksproject waarbij het Erasmus MC Schildkliercentrum een grote rol speelt, krijgt een Europese subsidie van € 6,5 miljoen.
Het consortium onderzoekt de effecten van stoffen in het milieu die een hormoonverstorende werking op de schildklier hebben.
Ontwikkeling
Schildklierhormoon is cruciaal voor een normale hersenontwikkeling. Het is bekend dat kleine verstoringen van het schildklierhormoon tijdens de zwangerschap gerelateerd zijn aan een lager IQ en een verhoogd risico op aandoeningen als autisme en ADHD bij het kind. Het ATHENA-project, dat wordt geleid door Brunel University in Londen, heeft als doel om methodes te ontwikkelen waarbij eenvoudig kan worden vastgesteld welke stoffen de potentie hebben om de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind te schaden.
Placenta
“Het Erasmus MC Schildkliercentrum krijgt bijna € 800.000 voor onderzoek waarbij onder andere onderzocht wordt hoe stoffen de opname van schildklierhormoon over de placenta en in de foetale hersenen kunnen blokkeren“, vertelt Robin Peeters, internist-endocrinoloog. “Ook zullen we nauw samenwerken met verschillende onderzoekers uit het bekende Rotterdamse Generation R-onderzoek. Daarbij gaan we kijken naar welke stoffen de schildklierfunctie tijdens de zwangerschap kunnen beïnvloeden, en wat dit betekent voor de ontwikkeling van het kind.”
Start
Het project is gestart met een door de Europese Commissie georganiseerde bijeenkomst in Brussel eind januari, samen met de onderzoeksgroepen van andere gehonoreerde onderzoeksprojecten op dit gebied.