Sinds corona zijn er lange wachtlijsten bij ziekenhuizen, die ook maar niet korter willen worden

Meer dan 100.000 mensen wachten op een operatie en dat aantal neemt maar niet af. “Door ziekenhuizen wordt niet proactief gehandeld om die wachttijd te verkorten”, constateert Tweede Kamerlid Liane den Haan. “Niet de patiënt is leidend, maar het geld dat deze patiënt oplevert.” Ze waarschuwt dat door de uitgestelde zorg de aankomende maanden nog meer oversterfte te verwachten is. Om de wachtlijsten tegen te gaan pleit het Kamerlid voor regionale regie.

Sinds corona zijn er lange wachtlijsten bij ziekenhuizen, die ook maar niet korter willen worden. “Er zijn nu ruim 100.000 mensen die wachten op een operatie. Dat zijn 100.000 verschillende, vaak schrijnende, verhalen, uiteenlopend van kleine ingrepen tot levensreddende operaties. Van inhaalzorg is op dit moment geen sprake”, stelt Kamerlid Liane den Haan van de politieke partij GOUD Nederland.

Ziekenhuizen werken onvoldoende samen
Vanuit de Kamer is er al diverse keren op aangedrongen om deze mensen zo snel mogelijk te helpen voordat de volgende coronagolf weer oplaait. Dat is duidelijk niet gelukt. De Nza concludeert (weer) dat ziekenhuizen onvoldoende samenwerken.

Het geld dat de patiënt oplevert is leidend, niet de patiënt zelf
Liane den Haan: “Ziekenhuizen houden de patiënten nog teveel voor zichzelf. Een patiënt levert tenslotte geld op. Er wordt niet proactief geacteerd door ziekenhuizen. Niet de patiënt is leidend, maar het geld dat deze patiënt oplevert. Door de uitgestelde zorg en lange wachtlijsten kunnen we de aankomende maanden nog meer oversterfte verwachten.”

Wachtlijstcoördinator
Bij de begrotingbehandeling van VWS komt Liane den Haan met een motie om dit probleem snel aan te pakken. “We kunnen dit alleen doorbreken als er boven alle partijen staande regionale regie komt. Een regionaal regisseur wachtlijsten. Hij of zij moet met alle ziekenhuizen, zorgverzekeraars en zelfstandige behandelklinieken aan de slag om proactief patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen voor hun operatie. Er moet nu echt iets gebeuren. Dit kan zo niet langer”, aldus Liane den Haan. De motie wordt na het herfstreces in stemming gebracht.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: GOUD Nederland / Frank van Kooten
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GOUD Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Niet ingrijpen op wachtlijsten zorgt voor nog meer oversterfte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!