20 van de 73 ziekenhuizen geven aan niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren

Ziekenhuizen melden deze week (peilmoment maandag 27 december) een afschaling van de ziekenhuiszorg die vergelijkbaar is met vorige week. Op dit moment zijn 45% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Vorige week waren dit er 46% minder. In de weken daarvoor lag dit rond de 40 procent. Dat blijkt uit de informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks op dinsdag publiceert. De iets hogere afschaling is waarschijnlijk toe te schrijven aan de kerstperiode. Het is gebruikelijk dat in deze periode minder operaties worden uitgevoerd.

20 van de 73 ziekenhuizen geven aan niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Dit is vergelijkbaar met het beeld van vorige week, toen waren dit 21 ziekenhuizen. Het gaat hier om zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. 

Net als in de voorgaande weken geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. 38 ziekenhuizen verlenen helemaal geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er 37. Ziekenhuizen houden hun reguliere zorg afgeschaald om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) kunnen blijven verlenen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder operaties in kerstvakantie, druk op zorg blijft hoog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!