Met name de strenge regels waaraan de inkoop van medicijnen is gebonden, staat een overname in de weg

De eind vorig jaar failliet verklaarde medicijnfabriek InnoGenerics op het Leiden Bio Science Park gaat volgende week definitief dicht. De afgelopen weken draaide het bedrijf door om de curator de kans te geven een overnamekandidaat te vinden. Dat is niet gelukt.

De kansen op een doorstart waren al klein. Eind december bleek al dat er nog maar met één geïnteresseerde partij werd gesproken. Die is inmiddels afgehaakt. Dat betekent dat de circa negentig personeelsleden volgende week naar huis gestuurd worden.

Met name de strenge regels waaraan de inkoop van medicijnen is gebonden, staat een overname in de weg. Daardoor kan slechts een beperkt deel van de productiecapaciteit van de fabriek worden benut, waardoor het lastig is om het bedrijf rendabel te maken. Overheidssteun was eerder een voorwaarde van enkele overnamekandidaten, maar die komt er niet. In 2020 stak de overheid wel miljoenen in het bedrijf dat toen ook al in de financiële problemen was gekomen. Er kwam toen een doorstart in sterk afgeslankte vorm.

Aanstaande dinsdag wordt de productie van goedkope medicijnen waarvan het patent is verlopen, gestaakt. Het gaat daarbij om pijnstillers als ibuprofen en paracetamol. Of de beschikbaarheid van sommige medicijnen nu het het gedrang komt is nog niet helemaal duidelijk. Apothekers zijn bezorgd, maar zorgverzekeraars denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Het ministerie van Volksgezondheid gaf eerder aan dat ons land door het verdwijnen van de medicijnfabriek sterker afhankelijk wordt van de import van geneesmiddelen uit Aziatische landen.Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: sleutelstad.nl
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : sleutelstad.nl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Medicijnfabriek InnoGenerics definitief dicht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!