Het ministerie van VWS heeft ervoor gekozen om de PrEP-gebruiker zelf te laten betalen voor de medicatie

Vanaf 1 augustus 2024 zal PrEP-medicatie weer volledig via de openbare apotheek worden verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om een veilig PrEP-medicatiegebruik van de patiënt te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD, als onderdeel van een pilot die op 1 augustus aanstaande stopt.  

De twee belangrijkste veranderingen per 1 augustus zijn de kosten voor de PrEP-gebruikers en de medicatiebewaking door de openbaar apothekers. 

Kosten voor gebruiker
PrEP-gebruikers krijgen via de arts of de GGD een recept mee, waarmee zij hun medicatie bij de apotheek halen. De medicatie- en terhandstellingskosten komen geheel voor eigen rekening. De kosten vallen niet onder de Zorgverzekeringswet. 
 
Het ministerie van VWS heeft ervoor gekozen om de PrEP-gebruiker zelf te laten betalen voor de medicatie. Hierdoor komen er meer overheidsmiddelen beschikbaar voor een bredere groep PrEP-gebruikers.  

Medicatiebewaking
Doordat de PrEP-medicatie per 1 augustus volledig via de openbare apotheek wordt verstrekt, krijgen apothekers een nog crucialere rol in het zorgen voor veilige en toegankelijke PrEP-medicatie. Dit combinatiepreparaat heeft namelijk relevante interacties waarop de apotheker als medicatiespecialist bewaakt. Dat is onder meer bij: 

  • een combinatie met pijnstillers van het NSAID-type; 
  • methotrexaat; 
  • bepaalde geneesmiddelen bij het hepatitis C-virus. 

Omdat de GGD tot 1 augustus PrEP kan meegeven, wordt verwacht dat er rond die tijd extra vraag is naar PrEP-medicatie.  


Bekijk de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn PrEP ter preventie van hiv
Lees meer op de website van IVM over de FTO-module soa en PrEP
Bekijk de eerdere berichtgeving van de KNMP over PrEP

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vanaf 1 augustus 2024 PrEP-medicatie volledig via openbare apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 26 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!